2024. április 20., szombat

Minden színpadra kiálló gyermek nyertes

Tíz produkció a bácskossuthfalvi diákszínjátszó találkozón

Kilencedik alkalommal tartottak diákszínjátszó találkozót Bácskossuthfalván az Id. Kovács Gyula Általános Iskola, illetve a Moravicai Értelmiségi Fórum társszervezésében a helyi színházteremben, iskolai csoportok, művelődési egyesületek diákszínjátszóinak részvételével. A házigazda intézmény vezetője, dr. Crnkovity Gábor elmondta, hogy a rendezvény keretében 10 előadás mutatkozott be, a házigazdák mellett magyarkanizsai, horgosi, kispiaci, ludasi, gunarasi és bácsgyulafalvi gyerekek léptek a színházi deszkákra.

– Attól függetlenül, hogy a gyermekcsoportokkal pedagógusok, színházi szakemberek vagy a művelődési élet lelkes mozgatórugói foglalkoztak, valamennyi előadásba igen komoly munkát fektettek, úgy a szereplők, mint a felkészítők. Az a személyes tapasztalatom, és a kollégákkal folytatott beszélgetések után még inkább úgy gondolom, hogy ezzel a találkozóval az elmúlt évek bezártsága és konfliktushelyzete is oldódott picit. Öröm látni, hogy a különböző településről érkezett gyerekek felszabadultan játszanak, barátkoznak egymással a szünetekben. Köszönettel tartozunk a találkozón zsűriző Mess Attilának is, aki egyébként színművészként, színházi szakemberként, a diákszínjátszó mozgalom aktív tagjaként évek óta figyelemmel kíséri a rendezvényünket, és kiveszi belőle a részét, a szakmai hátteret biztosítva – nyilatkozta a fő szervező intézmény igazgatója. Az eredményhirdetés előtt Mess Attila kért szót a színpadon, köszönetet mondott a szervezőknek, és gratulált minden lelkes szereplőnek, oktatónak, aki idejét, erejét nem sajnálta, hogy színpadi játékot alkosson. Majd emlékeztette a gyerekeket arra, hogy fontos tapasztalatokkal, élményekkel lehetnek gazdagabbak, ha megtisztelik egymást nézőként is. Emellett felhívta a kis közönség figyelmét arra, hogy előadás közben illetlenség beszélgetni vagy nassolni. Továbbá a színpadi létezés több fontos szabályára is rámutatott, a hangos beszéd vagy a látvány fontosságára az előadás minősége érdekében.

– Számomra minden darab minden kis színésze nyertes, és igazából ezeket az értékes előadásokat nem is lehet egymással összehasonlítani. Szeretném, ha találkoznánk ugyanitt jövőre is a 10. találkozón, sőt az előttünk álló többi szemlén, így legközelebb Bácsfeketehegyen is örömmel látnálak benneteket, valamint az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén. Azt kívánom, hogy ismerkedjetek meg egymással, társaitok minél több előadásával, lessetek be a kulisszák mögé, tapasztaljatok, és legyen véleményetek – mondta egyebek mellett Mess Attila, majd közzétette az eredményeket.

A legeredményesebb női szerepért a Svetković ikerpár, Lia és Lara részesült elismerésben, a fiúk közül Jenei Áron és Kabók Márk vehetett át díjat. A bácskossuthfalvi diákszínjátszó szemle fődíját a gunarasi Táltos csoport A pletykás asszonyok című előadása nyerte meg, a gyerekeket Miklós Adél készítette fel. Második helyen végzett A szélvári csudavirág című előadás, amelyet egy magyar népmese alapján vitt színpadra a Ludas Matyi Művelődési Egyesület Galaxis színjátszó csoportja, Vörös Imelda rendezésében, illetve Jenei Dianna vezetésével. A találkozó bronzérmét a Pippi című darabért Topolya Község Művelődési Házának Mosolycsaló gyermekcsoportja vehette át, az előadást Mészáros Gábor rendezte, a felkészülést csoportvezetőként Crnkovity Edit koordinálta. A találkozó különdíját a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola diákszínjátszó csoportja vehette át. A gyerekek a Crazy Story című, angol nyelven előadott darabot vitték színpadra Rekić Muci Natália rendezésében.

A bácskossuthfalvi 9. Diákszínjátszó Találkozó megrendezését a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Topolya község önkormányzata és Bácskossuthfalva helyi közössége támogatta anyagilag.