2024. április 19., péntek

Hajdújáráson is megáll majd a vonat

Még az idén megindulhat a teherforgalom Szabadka és Szeged között

A Szabadka–Szeged vasútvonal szerbiai szakaszának felújítási munkálatai befejeződtek. Ennek keretében a vasútvonal mentén fekvő települések vasútállomásai és megállói is felújításra és kibővítésre kerültek. Így történt Hajdújáráson is, ahol egy vasúti megálló áll majd az utasok rendelkezésére. Erről még március végén egy sajtótájékoztatón Kern Imre, Szabadka alpolgármestere nyilatkozott.
– A hajdújárásiak szempontjából egyébként kétségtelenül a legfontosabb projektum a Szabadka–Horgos vasútvonal építési munkálatai. Mivel Hajdújáráson lesz egy megálló a sorompónál, a faluból néhány perc alatt el lehet majd jutni Szabadkára. A vasútvonal úgy valósul meg, hogy a végállomás a szabadkai vasútállomás lesz, a városban lesz egy megálló a közraktáraknál, Palicson vasútállomás, Hajdújáráson megálló, Királyhalmán és Horgoson szintén vasútállomás lesz. Remélem, lesz utazóközönség, és az autóbuszjáratok helyett sokan az olcsó és kényelmesebb vasúti közlekedést választják majd, ami azt jelentené, hogy sűrűn tudjuk majd üzemeltetni a vasútjáratokat – mondta akkor az alpolgármester.
Szijjártó Péter, a magyar kormány külgazdasági és külügyminisztere keddi látogatása során Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével megtartott közös sajtótájékoztatón a vasútvonal magyarországi szakaszának felújítási munkálatairól is beszélt.


– Az idei év nyarára, őszére a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalat vissza fogjuk adni a teherforgalomnak, és valamikor a jövő nyáron a személyforgalomnak is. Ha ez megtörténik, akkor jövő nyáron a Szabadkát Bajával összekötő vonal kérdését is elő lehet venni. Szerbia egy olyan szomszédunk, amely nem tagja még az Európai Uniónak, ebből fakadóan nem tagja a schengeni övezetnek sem, mégis vele állapodunk meg a legkönnyebben határátkelők megnyitásában. Én magam is már négy ilyen átkelőhelyet adhattam át, és a jelenlegi tárgyalásaink arra irányulnak a szerb féllel, hogy a következő kormányzati ciklusban legalább két új átkelőhelyet át tudjunk adni – nyilatkozta a vasútfelújításról a külgazdasági és külügyminiszter.
A munkálatok összértéke 86,7 millió eurót tesz ki. Ha a Szabadka–Szeged vasútvonal teljes egészében elkészül, a személyvonatok akár 120 kilométeres óránkénti sebességgel is közlekednek majd Szabadka és Szeged között.