2024. április 23., kedd

Rendezvények színes palettája

Szabadka 31 kiállítás és vásár megtartását támogatja

Az év folyamán Szabadka Város területén hagyományosan számos különböző rendezvényt, köztük vásárokat, kiállításokat szerveznek meg. A járványhelyzet miatt az elmúlt két évben nem minden eseményt tudtak a megszokott formában megtartani, de jelenleg úgy tűnik, hogy ez az idén nem ütközik akadályokba. A különféle rendezvényeket Szabadka Város is támogatja – az idén 31 civil szervezet által rendezett kiállítást és vásárt összesen 2,5 millió dinárral. A pályázatról Góli Csilla, a szabadkai városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja, jelen pályázat bírálóbizottságának elnöke nyilatkozott lapunknak.
– Szabadka városa az idén is kiírta pályázatát, amivel a vásárok és kiállítások megtartását igyekszik támogatni. A városi költségvetésből 2,5 millió dinárt irányoztunk elő erre a célra. Ez az összeg ugyanannyi, mint a korábbi években, viszont feltűnő, hogy ezúttal jóval több pályázat érkezett be. Összesen 33 pályázatot nyújtottak be, és ezek közül 31 támogatását hagytuk jóvá. Az elutasított pályázatok közül az egyiket a határidő lejárta után adták át, míg a másik esetében a szükséges űrlapot hiányosan töltötték ki. A pályázaton elnyerhető legnagyobb összeg 250 000 dinár volt, de a nagyszámú jelentkező miatt a 31 pályázó 40 000 és 150 000 dinár közötti támogatásban részesül. A pályázatok elbírálásában a rendezvény mérete, jelentősége és minősége is szerepet játszott. A nyertes pályázatok között vannak olyan események is, amelyeket már megtartottak, mivel a feltételek között nem az szerepelt, hogy a rendezvényt a pályázat kiírása után kell megtartani, hanem az egész évre vonatkozott – fogalmazott Góli Csilla, aki elmondta, hogy a közelmúltban a város központjában megrendezett Meet & Eat fesztivál is támogatásban részesült, míg a soron következő esemény a tavankúti bornap lesz, amire április 30-án kerül sor.
Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy a nyertes pályázatok között mind a városban, mind pedig a kültelepüléseken megtartott események megtalálhatóak.
– A támogatott rendezvények között a legtöbbet, 13-at Szabadkán rendeznek meg, emellett Palicson ötöt, Csantavéren hármat, míg például Bajmokon, Hajdújáráson és Ludason kettőt. A rendezvények tematikáját tekintve igen széles a paletta, de a legnagyobb számban gasztronómiai jellegű, azon belül is elsősorban borászattal kapcsolatos eseményeket találhatunk. A tavankúti bornapok mellett Bajmokon is bornapokra kerül sor a Szent Trifun Borlovagrend szervezésében. A Palicson megrendezésre kerülő idei Durindó és Gyöngyösbokréta ideje alatt a településen az 56-os Műhely Civil Szervezet megszervezi a vajdasági borok első kiállítását, emellett az Arena Zabatkiensis Borlovagrendet is támogattuk, amely a palicsi szüreti napokon fog borbemutatót tartani. A támogatott rendezvények között vannak nagy hagyományokkal rendelkező események, mint például a hajdújárási szüreti napok, amit 54. alkalommal rendeznek meg, a 37. kisállatkiállítás, a ludasi Fokhagymafesztivál, vagy a Hagyományok Téli Fesztiválja, amelyre immár kilencedik alkalommal kerül sor. Emellett vannak új rendezvények is, például a csantavéri Kisbicska és Kézműves vásár, amit a nyár folyamán tartanak meg – mondta Góli Csilla.
A szerződések aláírása folyamatban van, a legtöbb civil szervezettel már megkötötték a szerződést, így kijelenthetjük, hogy egy eseményekben gazdag időszak áll előttünk.