2024. április 26., péntek

Könyvek a fán

Könyvparkot szerveztek az óbecsei Népkönyvtár udvarában

Egy igazán különleges eseménnyel emlékeztek meg az óbecsei Népkönyvtárban a könyv világnapjáról csütörtökön, amikor is könyvparkkal várták az olvasókat az intézmény udvarában.

– Összesen mintegy 70-80 magyar és szerb nyelvű könyvet állítottunk ki az udvarban, pontosabban fellógattuk a könyveket a fákra. A kiállított szerzemények közé kerültek olyan könyvek, amelyeket előzőleg intézményünknek adományoztak, de akadnak olyanok is, amelyből esetleg két példánnyal rendelkezünk. Különböző műfajok közül válogattunk, mint például a romantikus és életrajzi könyvek, krimik, valamint gyermekirodalom. Az egész esemény valójában könyvcsere, a szabály pedig egyszerű: az olvasó behoz otthonról a személyes könyvtárából egy olyan könyvet, amelyet már kiolvasott és esetleg többé nincs szüksége rá, cserébe pedig elvihet egy másikat, ami elnyerte a tetszését a kiállítottak közül. Az esemény célja természetesen az olvasás népszerűsítése egy kellemes környezetben. A tervek szerint a közeljövőben ismét szervezünk majd ilyen könyvparkot, ugyanis sikeresnek bizonyult az olvasók körében – mondta Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa. Hozzátette, hogy az intézmény minden évben megemlékezik a könyv világnapjáról különféle rendezvényekkel.

1995-ben az UNESCO a könyv és a szerzői jog világnapjává nyilvánította április 23-át, William Shakespeare és Miguel de Cervantes halálának dátumát. A nap célja, hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek forgatására.