2024. március 29., péntek

Ahol a könyvek beszélnek…

Élő könyvtárat szerveztek Óbecsén

Nem mindennapi rendezvény várta csütörtökön az érdeklődőket az óbecsei Than Emlékházban, ugyanis élő könyveket „kölcsönözhettek ki" az olvasók. Az Élő könyvtár elnevezésű rendezvényen az élő könyvek olyan emberek csoportját képviselték, akik gyakran a diszkrimináció és a társadalmi kirekesztés áldozatai. Nagy Tóth Ildikó és kislánya, Nagy Anna is az élő könyvek szerepébe bújtak.

Nagy Tóth Ildikó és kislánya, Nagy Anna is az élő könyvek szerepébe bújtak (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Nagy Tóth Ildikó és kislánya, Nagy Anna is az élő könyvek szerepébe bújtak (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Én vagyok az, aki elmeséli az életünket, a lányom pedig azért van itt, hogy az olvasók lássák is azt, amiről beszélek. Anna 11 éves, cerebrális paralízise van. Megosztom az olvasókkal a mindennapjainkat, hogyan élünk, hogyan harcolunk a kisebb-nagyobb gondokkal, amelyek az utunkba állnak. Annának van egy egészséges ikertestvére és van egy hat évvel idősebb bátyjuk a lányoknak. Próbáljuk leegyszerűsíteni a mindennapjainkat, hogy a nehézségektől függetlenül egy teljesen normális és vidám családi életet éljünk, és természetesen ebbe Annát is bekapcsoljuk. A mi esetünkben komolyabban kell egymást buzdítanunk és segítenünk. Voltak előítéletek, problémák, valószínűleg lesznek is majd, de most úgy érzem, hogy egy egyenes úton vagyunk és ott vagyunk, ahol kell, hogy legyünk. A legfőbb célunk, hogy Anna egy nap önálló személy legyen – mondta Nagy Tóth Ildikó.

Bonifárt László és Börcsök Margarita, a rendezvény szervezői köszöntötték a jelenlévőket (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Bonifárt László és Börcsök Margarita, a rendezvény szervezői köszöntötték a jelenlévőket (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A legnagyobb tévhit a vakokkal kapcsolatban, hogy mentálisan sérültek, mondta az óbecsei Bojan Biga, aki szintén várta a kíváncsi olvasókat.

– Tapasztalataim szerint a másik tévhit, hogy minden fogyatékkal élő személy ugyanabba a kategóriába sorolható. Én csak a vakokról beszélhetek, de elsősorban saját magamról és azokról a személyekről, akiket ismerek. Én például szinte minden fajta asztalos gépet tudok használni, mármint azokat, amelyekkel otthon rendelkezek. Dzsúdóztam is régen, mostmár nem foglalkozom ezzel a küzdősporrtal – mondta Bojan Biga.

Bojan Biga megmutatta, hogy használja a mobiltelefonját (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Bojan Biga megmutatta, hogy használja a mobiltelefonját (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A rendezvényt az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör a szintén óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskolával együttműködve szervezte meg.

– Tavaly szerveztük meg a Légy a barátom elnevezésű programunkat, amelynek keretén belül ismertettük a diákokkal a tolerancia fogalmát. Először felmértük az óbecsei diákok tudását a toleranciával kapcsolatban, majd pedig a hiányosságaikat pótoltuk. Ez a rendezvény annak a programnak a folytatása. Az Élő Könyvtárban az olvasók 13 féle történetet hallhatnak, minden egyes könyv élő ember. A program során mind a tizenhárman elmesélik a saját történetüket. Az egész délután tartó rendezvényen több mint háromszáz olvasó fél órára kölcsönözhet ki egy-egy általa előre kiválasztott könyvet – nyilatkozta Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke.

Az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola már ötödik éve dolgozik az Európa Tanács projektjének keretében a demokratikus kompetenciák fejlesztésén, mondta Börcsök Margarita, az iskola pszichológusa, a rendezvény megálmodója.

A rendezvény szervezői és résztvevői (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A rendezvény szervezői és résztvevői (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Valójában négy évvel ezelőtt találkoztam először ezzel a módszerrel, ami még mindig innovációnak számít itt, Szerbiában. Iskolánkban valójában az egész év a diszkrimináció megelőzéséről szól, rengeteg aktivitást megvalósítottunk. Az Élő Könyvtár valódi könyvtárként működik, ahova az olvasók könyvet jönnek kölcsönözni egy bizonyos időre, vannak könyvtárosaink, könyvkatalógusaink, tagsági kártyáink, szabályzataink, könyveink, önkénteseink, azzal, hogy itt a könyvek élő emberek, olyan társadalmi csoportokból kiválasztva, ahol gyakran előítéletek és sztereotípiák uralkodnak. Mindegyik könyv valamilyen módon kötődik Óbecséhez. Az a cél, hogy az olvasók a megbélyegzett társadalmi csoportok tagjaihoz való hozzáállásukat beszélgetésen és kölcsönös megértésen keresztül megváltoztassák, és egy modern demokratikus társadalmat építsenek – közölte Börcsök Margarita.

A rendezvény az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium, valamint az Európa Tanács támogatásának köszönhetően valósult meg.