2024. április 25., csütörtök

A tisztább ivóvízért

Vízhálózat-felújítások Magyarkanizsa községben

Horgoson és Martonoson a Német Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (GIZ) és az Emberi és Kisebbségi Jogok Minisztériuma együttműködésével a helyi vízhálózat rehabilitációját hajtották végre bizonyos szakaszokon. 71 háztartás vízmérőit csatlakoztatták a rendszerre, vízmérő aknákat építettek ki, valamint 32 háztartást csatlakoztattak a meglévő vízhálózatra Horgoson és Martonoson, továbbá 18 háztartás számára aknákat ástak és vízmérőket szereltek fel Magyarkanizsán. Összesen 121 háztartás vízellátását javították ezekkel a munkálatokkal.

A felújított szakaszt szerdán Horgoson a Felszabadulás utcában megtekintette Nebojša Rakić, Magyarkanizsa község alpolgármestere, Gordana Čomić emberi, kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős miniszter, Ninoslav Jovanović, az emberi és kisebbségi jogi minisztérium államtitkára, Dragana Jovanović Arias, a Szerb Köztársaság kormánya társadalmi integrációval és szegénységcsökkentéssel megbízott csoportjának menedzsere, Robert Bu, a Romák és más marginalizált csoportok integrációja Szerbiában program csoportvezetője, Dušan Glišić, a Tisza Menti Vízművek Kft. igazgatója.

Nebojša Rakić, Magyarkanizsa község alpolgármestere elmondta, hogy a munkálatok tízmillió-hétszázezer dinárba kerültek.

– A Felszabadulás utcában élő polgáraink számára hatalmas segítség, hogy a régi vízvezetéket újra cseréltük. Megérdemlik az emberek, hogy tiszta vizet igyanak, és ez még csak a kezdete mindannak, amit tenni fogunk. Az önkormányzat a jövőben is támogatást remél a minisztériumtól, és külön öröm számomra, hogy megtekintettük az elvégzett munkálatokat, amelyeket a Tisza Menti Vízművek Kft. végzett el – fogalmazott az alpolgármester.

Gordana Čomić hangsúlyozta, hogy örömmel vett részt ebben a projektben, hiszen mindenkinek joga van a normális élethez.

– Remek csapat dolgozott a tervek elkészítésén és a kivitelezésén is, és boldogsággal tölt el, hogy ilyen kiváló eredményeket értünk el. Sokan úgy gondolhatják, hogy nincs hírértéke annak, hogy valahová bevezettük a vizet, de nem így van. Igenis nagy dolog az, hogy kicsempézett a fürdőszobájuk, vagy épp tiszta ivóvíz folyik a csapból. Szándékomban áll együttműködni más hasonló projektekben is, melyek által az emberek életminőségét tehetjük jobbá, legyen szó romáról, magyarról vagy szerből – fogalmazott a miniszter asszony.

A Felszabadulás utcában mintegy 1000 méter hosszan újították fel a vízhálózatot, a lakosok nagy örömére.
Kolompár Attila helyi lakos elmondta, hogy tavaly az egész utcában kicserélték az azbeszt vízvezetékcsöveket alkatánra.

– Új vízaknát is kaptunk, aminek nagyon örülünk, a víz pedig nagyon tiszta és nem klóros, egyszóval nagyon elégedettek vagyunk.
Régebben gyakran előfordult, hogy piszkos víz folyt a csapból, ami még fürdésre is alig volt alkalmas – mondta az utcabeli férfi.