2024. április 25., csütörtök

Fókuszban a nyugdíjasok

Csomagokat osztott a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete – Katasztrófavédelmi egység alakul

Tegnap fejeződött be a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének csomagosztása, amelynek során a tartományi forrásból származó élelmiszer- és higiéniai csomagokat osztották ki. A segítség a község mindhárom településére eljutott, és elsősorban a nyugdíjasok voltak a kedvezményezettek – számolt be lapunknak Fontányi Andor, a szervezet községi titkára.

– Most valósult meg a tartományi Vöröskereszt jóvoltából januárban érkezett csomagok második részének kiosztása. Ezek a csomagok a tartományi katonai árutartalékokból származnak, és az osztás során a nyugdíjasokat helyeztük előtérbe. A községbeli nyugdíjas-egyesületeket kértük fel, hogy határozzák meg azoknak a kisnyugdíjasoknak a listáját, akik az elmúlt időszakban nem kaptak segítséget a Vöröskereszttől vagy más szervezettől. Az egyesületek listái alapján a mostani alkalommal 99 csomagot osztottunk ki a község területén. A csomagok tartalmaznak élelmiszert, higiéniai szereket és 10 kilogramm lisztet – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy az év során lesznek további hasonló akciók, mivel a Vöröskereszt évente 600 csomagot oszt ki a községben. Ezek tartományi és köztársasági szintű akciók keretében kerülnek Kishegyesre. Emellett, ha lehetőség nyílik rá, akkor a községi szervezet önerőből is szervez kisebb csomagosztásokat – fogalmazott Fontányi, majd azzal folytatta, hogy elsősorban a népkonyhaprogram felhasználói vannak előtérben, akiknek az igényeit igyekeznek kielégíteni. Ők abban az időszakban kapnak csomagokat, amikor nem működik a népkonyha.

A titkár fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a szervezet szeretné megszólítani a közösség fiataljait, mert hamarosan megalakítják a községi katasztrófavédelmi egységet.

– Várjuk azok jelentkezését, akik szeretnének a Vöröskereszt munkájához csatlakozni ily módon. Ennek érdekében különböző programokat tartunk, pl. a biztonságos fürdőzésről. Országos szinten többen vízbe fulladtak a fürdőzési szezon alatt, községünkben is meghalt két fiatal. Ennek elsősorban az az oka, hogy nem alakultak ki megfelelő fürdőzési szokások. A fiatal felnőtteket erről szeretnénk oktatni, hogy a környezetükben lévő embereknek továbbadják ezt a tudást. Emellett szükség van arra, hogy katasztrófahelyzetekben legyen egy olyan kiképzett csapatunk, amely hatékonyan el tudja látni az embereket, és hatékonyan szét tudja osztani a humanitárius segítséget – mondta Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy várják a fiatalok jelentkezését, akik számára több képzést is fognak tartani.