2024. március 28., csütörtök

Az ének megmarad

Ahol a nézőt a vers, a népdal és a néptánc ötvözete viszi a múltba

A szenttamási Gion Nándor Emlékházban április 25-én a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete bemutatta Az ének megmarad című versszínházi előadást, amely a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára készült. A műsorban fellépett Fehér Farkas Hajnalka és Kormos Irén versmondók, Szakács Tamás néptáncos, Sárközi Noémi népdalénekes és Hajvert Ákos versmondó, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

Arról, hogy a 45 perces darab hogyan és mikor keletkezett, az előadás előtt Hajvert Ákost és Fehér Farkas Hajnalkát kérdeztük.

− Az elmúlt években egyesületünk amellett, hogy tehetséggondozással, időnként tanárképzéssel és a gyerekek tehetséggondozásával foglalkozik, évente legalább egy tömör verses produkciót is elkészít, természetesen szem előtt tartva, hogy az adott évben milyen évfordulók vannak. Így például a 2018-as évet Arany Jánosnak szenteltük, és már 2019-ben készültünk ezzel a darabbal a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára. Nálunk, Bácsfeketehegyen nagy hagyománya van a versmondásnak, hiszen azok a gyerekek, akik a ’90-es években jártak a Szép szó táborokba és részt vettek a különböző műhelymunkákon, ma már felnőtt, családos emberek, de nem engedték el a versmondást. Így van lehetőségünk felnőttként verset mondani. Csatlakozott hozzánk a szabadkai Szakács Tamás néptáncos, aki Bácsfeketehegyen is oktat, az előadásban ő tervezte a táncos koreográfiát, valamint Sárközi Noémi, tehetséges bácsfeketehegyi népdalénekes, akivel már voltak közös produkcióink. Úgy alakítottuk az egészet, hogy egy autóval tudjunk utazni. Több helyen is felléptünk az elmúlt két évben, már amennyire a járványügyi helyzet megengedte – mondta Hajvert Ákos. Hozzátette, az ének megmarad című előadás a vers, mozgás és népdal segítségével a reformkortól a máig igyekszik értelmezni, átszűrni, egy egységes lelkiállpotba gyúrni az aláírás utáni hangulatot. Mindezt úgy, hogy közben előretekintve lehetőségeket keres a jövőre nézve.

Fehér Farkas Hajnalka Ratkó József díjas versmondó elmondta, az előadást a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a nemzeti összetartozás éve apropóján a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hozta létre: − Volt olyan év, amikor tizenkét alkalommal sikerült bemutatni a produkciót, de olyan is, amikor csak nyolc fellépésünk volt. A legtöbb alkalommal itthon mutattuk be a darabot, de külföldön is jártunk. Érdekesmód olyasmi is előfordult, hogy az egyik település polgárai ajánlották a másik településnek, hogy érdemes megnézni az előadást, ennek köszönhetően olyan helyeken is felléptünk, ami nem volt tervben – mondta Fehér Farkas Hajnalka.