2024. április 23., kedd

A háború az átlagember szemszögéből

Holnap zárul a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVI. Találkozója

Vajon egy fronton szolgáló kispolgár miként éli meg a háborút? Előadásában erre a kérdésre keresett választ a nagykikindai József Attila Színtársulat. Előadásuk alapját Fernando Arrabal Tábori piknik című háborúellenes műve képezte. Az egyfelvonásos darabot a koreai háború ihlette. Az előadásban a fronton szolgáló kiskatonát meglátogatják szüleik, hogy együtt piknikezhessenek.

 – Mi egy kis társaság vagyunk, olyan darabot kellett találnunk, amelyben nincs sok szereplő. A választott darab egy szívfacsaróan nevetséges látomás a kispolgárról és a háborúról, az értelmetlen helyzetekre értelmetlenül reagáló és az értelmetlenül elpusztuló emberről. A szerző kicsit abszurd formában írta meg a művet, én vittem bele egy kis reális érzést is. Sajnos azt kell mondanom, hogy ez a háborús téma most nagyon is aktuális – mondta Király Sándor, az előadás rendezője.

A nagykikindai csoportot a színpadon a topolyai Mara Amatőr Színház követte. Ők tavaly a harmadik díjat vihették haza a szemléről. Idén Moliére A tudós nők című vígjátékot hozták el a találkozóra Jankovics Andrea rendezésében.

 – Viszonylag kevés időm volt arra, hogy jó darabot találjak egy 17 fős, jól összeszokott csapatnak. Mindenképpen szerettem volna olyan előadással előrukkolni, amit nem ismer nagyon a közönség. Szerettem volna az újdonság erejével hatni, így a klasszikus Moliére-szöveget átadaptáltam, és egy új olvasatot hoztunk most a közönség elé. Az előadás témája mindig aktuális, hiszen az érzelmeinkkel, a baráti viszonyokkal, az emberek közti viszonyokkal sokkal többet kellene foglalkozni – véli Jankovics Andrea.

Az amatőr színjátszók szemléje szombaton ünnepélyes díjkiosztó gálával zárul, amit követően a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékát, a nagysikerű Klamm háborúja című monodrámát tekintheti meg a közönség, melynek szereplője László Sándor. A előadás 19 órától a temerini színházteremben tekinthető meg. A belépés díjmentes.