2024. március 28., csütörtök

Magyar Fotószalon Belgrádban

Huszonhat művész alkotásai a Collegium Hungaricumban

Magyar fotóművészek alkotásait tekintheti meg a belgrádi közönség az elkövetkező két hétben – május 13-áig – a belgrádi Collegium Hungaricumban, ugyanis a XXI. Nemzetközti-Magyar Fotószalon díjazott és válogatott képei kerülnek bemutatásra. Mint azt Szentgyörgyi Klára, az belgrádi magyar intézet igazgatónője a kiállítás megnyitóján rámutatott, a válogatás között több vajdasági alkotó munkája is megtalálható.

A 20 éves és 173 taggal rendelkező Magyar Fotóművészek Világszövetsége most először állít ki Belgrádban. A szervezet elnöke, Patrus Sándor ugyan nem tudott részt venni a kiállítás megnyitóján, ám írásban üzent a közönségnek. Rámutatott, szervezete olyan magyar fotóművészeket ölel fel, akik nem csak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében alkotnak, sőt ma már Franciaországban, Svédországban, Angliában, Svájcban, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában élő tagjaik is vannak.

A kiállító alkotók között van többek között Novák Mihály, szabadkai fotóművész is (Fotó: Miklós Hajnalka)

A kiállító alkotók között van többek között Novák Mihály, szabadkai fotóművész is (Fotó: Miklós Hajnalka)

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége arra törekszik, hogy a fotóművészettel a lehető legmagasabb szinten foglalkozzon, és ennek érdekében számos rendezvényre is sort kerítenek. Levelében kiemelte, a járvány ugyan nagy kihívások elé állította őket, mégis kihasználtak minden lehetséges alkalmat arra, hogy kiállításaikat megtartsák annak hagyományos mivoltában, nem online. Így került sor a XXI. Nemzetközti-Magyar Fotószalon megszervezésére is. Öt kategória szerint állítottak össze fotókat, megemlékezve Moholy-Nagy Lászlóra, a magyar fotóművészet nagyjára is, ugyanakkor bemutatva a magyar szimbólumokat, valamint a természetfotók sem maradtak el, illetve az átlagostól eltérő teljesen egyedi perspektívából született fotókat mutattak be, valamint egyik kategóriában kiemelt szerepet kapott a bor is.

A fotókiállítás még két hétig tekinthető meg (Fotó: Miklós Hajnalka)

A fotókiállítás még két hétig tekinthető meg (Fotó: Miklós Hajnalka)

A kiállító fotósok: Babos Attila, Balázs-Fülöp Emese, Bárdos Tamás, Danis János, dr. Demeter János, Déri Judit, Göndör László, Kállay László, Király Erika, Körmendy Teréz, Laki Zoltán, Ligeti László, Magdó István, Mekli Zoltán, Mészáros T. László, Nagy Lajos, Nagy Sugár Novák Mihály, Papp Elek, Péli László, Prauda Miklós, dr. Simán László, Szathmáry-Király Ádám, Tóth Lajos, Ujhelyi Zsolt, Vida József, Virág István.