2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁSOK 2022

Ma egyesek ismét szavazhatnak

A bujanovaci voksolás az egyik albán jelöltlista számára lehet sorsdöntő

Habár lassan négy hét eltelt az előrehozott parlamenti, továbbá államfőválasztástól, valamint bizonyos helyi közösségekben a helyhatósági választásoktól, a hivatalos eredményeket még nem hirdették ki sem köztársasági szinten, sem például Belgrád vonatkozásában. A parlamenti választás végeredményére egy ideig még biztosan várni kell, hiszen a szavazást ma egy szavazóhelyen, Bujanovac községben, a Veliki Trnovac falu 6-os számú szavazóhelyén megismétlik. Erről a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) döntött április 23-án. Az ismétlésre a Közigazgatási Bíróság április 21-i keltezésű ítélete nyomán kerül sor. Az ítélettel a bíróság helyt adott A völgy albánjai koalíció fellebbezésének.

Az említett szavazóhelyen 1089 polgár voksolhat. Itt április 3-án alig több mint 250-en járultak az urnákhoz. Java részük, több mint 200-an, éppen A völgy albánjai koalíció jelöltlistát támogatták, több mint 20-an pedig a másik albán kisebbségi listát, az Alternatíva a változásért–Albán Demokratikus Alternatíva elnevezésű jelöltlistát. A RIK honlapján közzétett részeredmények értelmében A völgy albánjai koalíció lista 9693 szavazatot szerzett országszerte, az Alternatíva a változásért lista viszont 3291-et. Tekintettel a kisebbségi listák esetében meghatározott választási küszöbre, egy mandátumhoz valamivel több mint 10 ezer szavazat szükséges.

A többi nemzeti kisebbségi listát illetően a RIK részeredményei jelenleg arra utalnak, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség listájának 5 képviselője lehet, így önálló képviselői csoportot alakíthat, a Mufti hagyatéka bosnyák listának 3, a szintén bosnyák, szandzsáki SDA listának, valamint az Együtt Vajdaságért listának 2-2 képviselője.