2024. március 29., péntek

Szerbiában találtak nyugodtabb életre

Március óta több ezer orosz és ukrán család települt le Belgrádban

Március eleje óta több mint 300 vállalat, mindenekelőtt az IT-szektorból áthelyezte székhelyét Oroszország, vagy Ukrajna területéről Szerbiába. A belgrádi bankok adatai alapján egyre több orosz állampolgár nyit számlát náluk, így becslések szerint már most 20-30 ezer bevándorló érkezett az országba az orosz–ukrán háború kitörése óta, közölte a Deutche Welle szerbiai portálja, a Frankfurter Rundschau német napilapra hivatkozva.

Az orosz bevándorlóknak itt „nem kell Putyin háborúját magyarázniuk, a szerbek többségben elítélik azt. Inkább az a jelenség aggasztja őket, hogy Belgrádban helyi Putyin-rajongókkal is találkoznak” – írja a Frankfurter Rundschau, amely rámutat arra is, hogy a Belgrádban megtartott ukrán háború elleni megmozduláson több orosz bevándorló is részt vett. Ők egy csellóművésszel beszélgetek, aki a háború miatt munka nélkül maradt a szentpétervári zenekarban.

– Elbocsátottak, mert a kollégáimnak elmondtam a véleményem a háborúról – nyilatkozta a német lapnak a zenész, aki elmondta azt is, hogy az édesanyjának és a felségének is ukránok a felmenői. Kiemelte, habár már korábban is tervezték, hogy elhagyják Oroszországot, az ukrán háború csak megerősítette őket a döntésükben.

A szentpártervári zenész örömmel konstatálta, hogy szabadon tüntethet az ukrán háború ellen, de nemtetszésének is hangot adott, miszerint Putyin arcképével nyomtatott pólót is lehet vásárolni, és az emberek azt büszkén viselik.

– A NATO-bombázások miatt, illetve Koszovó miatt nagyon sok embernek túlságosan leegyszerűsített és abszurd álláspontja van az ukrán háborúval kapcsolatban – mondta a csellóművész. Hozzátette: – Számunkra az ellenség ellensége barát. Támogatják Putyint, mert a NATO ellenfele és a háborújára Ukrajnában ellentámadásként tekintenek – mondta.

A Frankfurter Rundschau napilap beszámolója szerint több ezer orosz emigrált Belgrádba, mert ahogy megírták az orosz állampolgároknak nincs szükségük vízumra, hogy Szerbiába érkezzenek és miután az ország EU tagjelölt ország, kommunikál Kelet és Nyugat között, nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. Rendszeres járatokat indít Belgrád és Moszkva, illetve Szentpétervár között, könnyen el is jutottak a szerb fővárosba.

Isztambul, Jereván, Tbiliszi, illetve Belgrád kiemelt célponttá vált a magas képzettségű oroszok számára. Ezért már márciusban több mint 300 vállalat, mindenek előtt az IT-szektorból, helyezte át székhelyét Szerbiába Oroszországból, de Ukrajnából is.

Saša Seregina, szamarai származású, több mint 10 éve él Belgrádban, egyike az Oroszok, ukránok, fehéroroszok és szerbek a háború ellen megmozdulás kezdeményezőinek. Szavai szerint a közép és magasabb középosztály képviselői érkeznek Szerbiába. A hirtelen bevándorlásuk egyik következménye, hogy még nehezebb lett tisztességes áron bérlakást találni Belgrádban (amíg korábban a belvárosban egy garzonlakásért 400 eurós bérletet kértek, most 800 euróért is gyorsan elkel – szerz. megj.).

– Az oroszok megemelték a már így is magas ingatlanárakat – nyilatkozta az egyik adótanácsadó a Frankfurter Rundschau lapnak. Hozzátette: – Attól félek, hogy az átlagbérből élők lassan nem engedhetnek meg maguknak egy lakást sem.

Ennek ellenére a bevándorlók jól érzik Szerbiában magukat, ugyanis nem találkoznak olyanokkal, akik az orosz politika miatt ítélkeznének felettük, nem úgy mint Nyugat-Európában.

Az új orosz belgrádiak így megpróbálnak teljes értékű életet élni, a közösségi oldalaikon inkább gyakorlatias kérdésekkel foglalkoznak, bankszámlanyitásról, iskoláztatásról és jó éttermekről osztanak meg egymással információkat és tapasztalatokat.