2024. április 18., csütörtök

Jövő zászlajai a Limánon

A gyermekek és a fiatalok áprilisban és májusban az Európa Kulturális Főváros programsorozat középpontjába kerülnek. A Jövő iskolái, a Jövő zászlói és a Jövő meséi című programok során 460 művész harminc országból 270 különféle kulturális eseményen keresztül mutatkozott/mutatkozik be a közönségnek.

Mindez az Európa jövői programelképzelés keretében valósul meg, amelynek a Jövő zászlói című programsorozata ma, április 28-án kezdődik és április 30-áig tart. A fiatal művészek tevékenységükkel teljesen átalakítják a Limánon felújított Kreatív körzetet, a háromnapos programok alatt hetven eseményt tartanak meg.

Ma, holnap és szombaton átfogó programplatformnak ad otthont a limáni Kreatív negyed (Fotó: Ótos András felvétele)

Ma, holnap és szombaton átfogó programplatformnak ad otthont a limáni Kreatív negyed (Fotó: Ótos András felvétele)

A művészek tánccal, előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és műhelymunkákkal új életet visznek a város egykori ipari területére. A Kreatív körzetben négy nem mindennapi kiállítást is megtekinthetünk, olyan alkotásokat, amelyek bemutatják mindennapjaikat, korszerű művészi gyakorlatokat és újító művészi formákat is.

A programok során külön kiemelkedik öt előadás, nevezetesen az utcai táncfesztivál, a művészi cirkusz, az A1 Serbia – Jobb levegőt mindenkinek elnevezésű ökológiai műhelymunka, valamint az Én, mint digitális rendező című műhelymunka is, amit Aleksa Todorović és David Pavlović szabadúszók vezetnek.

Először fog a városban fellépni több mint harminc európai zenész, különböző zenei irányzatokon keresztül igyekszenek elkápráztatni a közönséget.

A komplex programplatform zavartalan megvalósításának érdekében a Kreatív negyed előtt húzódó Stefán Despota sugárutat három napra lezárják a gépjárműforgalom előtt, a hivatalos megnyitó ma 19.30-kor lesz a Liméni park bejáratában, a Suba platón, a művészi zászlók alatt.