2024. április 18., csütörtök

Az elhurcolt zsidókra emlékeztek

A Zsinagóga falán elhelyezett emléktábla előtt az újvidéki Zsidó Község kedden emlékezett meg a helybeli és a bácskai zsidóság kitelepítésének 78. évfordulójáról.

A közösség tagjait Európa különböző pontjaira, haláltáborokba szállították, a legtöbbjüket pedig Auschwitz-Birkenauba. Milan Đurić polgármester-helyettes, Mirko Štark, az újvidéki Zsidó Község elnöke, valamint a harcosszövetség képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Milan Đurić emlékeztetett arra, hogy a második világháború megrendítő eseményei a város zsidó lakosságát a teljes megsemmisülés szélére sodorta.

– Ma itt állunk az utódokkal, akikkel együtt emlékezünk elvesztett rokonaikra, szomszédainkra és polgártársainkra. Azokra, akiket csupán azért hurcoltak el haláltáborokba, mert zsidók voltak. Nagy tisztelettel és sajnálattal emlékezünk erre a rendkívüli veszteségre, amely nemcsak a zsidó közösséget érintette, hanem városunkat, az országot és az emberiséget is. Nehezen tudjuk elképzelni azt, hogy 78 évvel ezelőtt Újvidék utcáin tömeges deportálások, rablások, üldözések és kivégzések történtek – mondta Đurić.

Hangsúlyozta, hogy nem szabad megengedni azt, hogy hasonló erőszakra és megosztottságra sor kerüljön a városban és az országban.

– Soha sem szabad elfelednünk zsidó vallású polgártársaink veszteségeit és áldozatát, mivel ezáltal megvalósítanánk az egykori elnyomók tervét, azt, hogy ez a közösség örökre eltűnjön. Ezen tragikus eseményekre való megemlékezés a civilizált társadalom alapvető feladata – fogalmazott Đurić.

Mirko Štark szerint 1944. április 26-án 1900 zsidót, főként nőket, gyermekeket és időseket a Zsinagóga épületéből a halálba vezettek.

– Két hónapon keresztül utaztak, hogy megérkezzenek a legszörnyűbb haláltáborba, Auschwitz-Birkenauba. A háború végén mintegy háromszázan tértek vissza a városba és túlnyomórészt az utódaik alkotják napjainkban közösségünk tagjait. A meghurcoltatások ellenére továbbra is itt vagyunk és őrizzük hagyományainkat, valamint a tragikusan elhunyt nemzettársaink emlékét is – mondta Štark.

A háborút követően mintegy húsz zsidó maradt a városban, majd néhány hónapon belül több százan visszatértek, de sokan közülük a néhány évvel később megalakított Izraelbe költöztek.