2024. március 28., csütörtök

Ámbrafákkal a légszennyezés ellen

A Föld világnapja alkalmából a múlt hét végén az Európa sugárút mentén harminc amerikai ámbrafacsemetét ültettek el.

Mira Radenović, a városi környezetvédelmi tanács tagja szerint azért esett ezen fafajtára a választás, mert rendkívül ellenálló a légszennyezésre, és a városi környezetben is megállja a helyét.

– Ez a fajta egyébként pompás és gyönyörű fa, amely a sugárút ékessége lesz és szimbólumává válik majd nemcsak a tavasznak, hanem környezetvédelmi igazgatóságunk törekvéseinek is. Igyekszünk felhívni a polgárok figyelmét a környezetvédelem és annak fejlesztésének fontosságára. Ez a közös feladata a városnak és polgárainak is – véli Radenović.

Az Európa sugárút mentén valóban sok a zöld, ezt az útvonalat már eleve úgy tervezték, hogy legyen elég hely a fáknak, bokroknak (Fotó: Ótos András felvétele)

Az Európa sugárút mentén valóban sok a zöld, ezt az útvonalat már eleve úgy tervezték, hogy legyen elég hely a fáknak, bokroknak (Fotó: Ótos András felvétele)

A facsemetéket a Meridian Tech vállalat adományozta, a környezetvédelmi minisztériummal kötött együttműködési megállapodás alapján. Damjan Stamenković, a vállalat képviselője elmondta, hogy a minisztériummal három évre szóló szerződést írtak alá, és Újvidék az egyik olyan város Szerbiában, amelyben a projekt első szakaszát megvalósítják.

– A környezetvédelem globális probléma, szeretnénk minél többet segíteni, ezért az egész országban számos akciót fogunk szervezni e téren – jelentette be Stamenković.

A Városi Kertészet közvállalat által elvégzett ültetés alkalmával egyebek mellett elhangzott az is, hogy az ámbrafák a légszennyező anyagok szintjét is csökkenteni fogják.