2024. április 24., szerda

Süss fel, nap!

Szent György-napi foglalkozás a topolyai Tájház udvarán

Évadnyitó Szent György-napi foglalkozásra várta az óvodásokat és az alsós kisdiákokat tegnap Topolya Község Művelődési Házának munkaközössége a Tájházba. A rendezvény immár 10. éve igyekszik fenntartani a legifjabb korosztály emlékezetében a hajdanán jeles ünnepet és annak valamikori jelentőségét. Sihelnik Ágnes programkoordinátor elmesélte, hogy ezúttal is széles körben igyekeztek beavatni a gyerekeket az ünnepkörhöz köthető hagyományokba.

– Az április 24-én jegyzett Szent György-naphoz köthető hagyományokra, az állattartásra és a növénytermesztésre, illetve az egészség megtartására vonatkozó népszokásokra helyeztük a fő hangsúlyt. Például az állattartás hagyományos eszközére, a juhászbot kampójára, merthogy ez a nap a juhászok, a pásztorok napja is egyben, hiszen ezen a napon hajtották ki először az állatokat a legelőre. Illetve Szent György napján szegődtették el a gyerekeket kispásztornak. Emellett a növénytermesztés hagyományai közül ezen a napon kezdték el vetni valamikor a kukoricát, a babot és az uborkát. Továbbá György napja egészségvarázsló nap is egyben. A gyerekek még száz évvel ezelőtt is rettegett és halálos betegsége, a torokgyík ellen gyíkot kellett fogni, majd az állatot odadörzsölték a legkisebbek torkához, hogy megelőzzék a bajt. Ehhez kapcsolódóan egy előre kivágott gyíkocskaformát díszíthettek az ovisaink, iskolásaink – tudtuk meg Sihelnik Ágnestől, aki hozzátette, hogy a foglalkozásokat délelőtt az Orchidea kézimunkacsoport tagjai vezették: Szabó Gizella, Roza Erzsébet és Rind Irma, a délutáni órákban pedig a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társaság tagjai, Simon Julianna és Erdélyi Éva segédkeztek. A kézműves-foglalkozások után vagy mellett hagyományos népi fajátékokat vehettek birtokukba a résztvevők, aki pedig megéhezett-megszomjazott, az gyógynövényekből készült teát és sós pogácsát kóstolhatott. A népi gyermekjátékokat egyébként múlt évben tudta beszerezni a házigazda a Szent Mihálytól karácsonyig című programsorozatuk kapcsán megpályázott támogatási forrásnak köszönhetően. Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője hozzátette, hogy ebben az évben is szeretnék a támogatási forrásoknak köszönhetően tartalmasabbá tenni a feltételeiket és az eszközeiket.

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője és Sihelnik Ágnes, a Szent György-napi program koordinátora (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője és Sihelnik Ágnes, a Szent György-napi program koordinátora (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A Bethlen Gábor Alapkezelő már közzétette, hogy támogatja az egyik beadványunkat, amin keresztül egy nagyobb méretű sátort szeretnénk beszerezni, illetve a kültéri foglalkozásaink szintén elengedhetetlen feltételeit, vagyis további padokat és asztalokat. A jeles napok köré szervezett programjaink támogatásával kapcsolatos eredményt még várjuk, de igazából a kimeneteltől függetlenül azokat idén is megszervezzük majd. Hiszen hivatásunk, illetve hitvallásunk fenntartani a néphagyományok emlékezetét az utókorban. Amennyiben a támogatásokból esetleg meg tudjuk oldani, akkor az egy-egy ünnepköre jellemző hajdani használati tárgyakat szeretnénk majd beszerezni, vagy készíttetni az alkalmakhoz, hiszen sokkal inkább megmarad a gyerekek emlékezetében a foglalkozás bizonyos részlete, ha nemcsak elméletben hallanak róla, hanem kézbe is tudják venni azt az eszközt, amiről szó van – hallhattuk az igazgatónőtől, Csípe Tímeától.