2024. április 25., csütörtök

A bűvös szék

Magyarcsernyén és Szajánban vendégszerepelt a hétvégén a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulata

A hétvégén a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulata Karinthy Frigyes A bűvös szék című egyfelvonásos komédiájával vendégszerepelt Magyarcsernyén és Szajánban. A tóbai társulathoz leginkább a komédiák és a vígjátékok játszása áll a legközelebb, mert ezeknek a célja megnevettetni a közönséget. A csapatban vannak olyan színészek, akik már több mint harminc, vagy több mint húsz éve játszanak, de fiatalok is, és mindenki ezekben a műfajokban érzi magát a legotthonosabban.

Lackó Farkas Erzsébet, a darab rendezője több mint harminc éve tagja a társulatnak. Játszott is a komédiában, és ez, mint mondta, számára kihívás volt.

– Más csak színészkedni, más csak rendezni, és megint más, amikor ötvözni kell a kettőt. Nehéz úgy játszani egy darabban, hogy rendezői szempontból is nézzük, ezért kiemelten fontos a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítsége, ami abból áll, hogy háromszor szakmai segítséget kérhetünk, rendezői, színészi vagy csak egyszerű tanácsadói szempontból. Erre azoknak van lehetősége, akik részt vesznek a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, és mi hálásak vagyunk ezért a segítségért – mesélte a rendező.

Szántó Tivadar, aki szintén több mint harminc éve tagja a társulatnak, a szerepében megtalálta önmagát.

– A szerepeket a rendező osztotta ki, ő már régóta ismer mindenkit, ismeri a határainkat, és tudja, hogy kitől mennyit várhat el – tette hozzá a színész.

A miniszter asszonyt Lackó Farkas Erzsébet, az államtitkárt Szántó Tivadar, Szív Sándor írót Kiss Zoltán, Kállaynét Tóth Anna, Fulda doktort Samu Tibor, Bertát, az államtitkár feleségét Palatinus Melinda, Dórát, a szolgát Szabó Melánia, Marcellát, a szolgát Sirovica Erzsébet, a hordárt Baka András, a géniuszt pedig ifj. Detki Antal alakította. A kellékes Palatinus Melinda és Sípos János volt, a technikáért Kiss Zoltán volt a felelős, Bokor Vivien és Palatinus Melinda súgtak.

A csapat következő fellépése április 28-án, csütörtökön a temerini Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVI. Találkozóján lesz.