2024. március 29., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

A kupadöntő főpróbája

Vasárnap az Újpest legyőzésével biztossá vált, hogy a Ferencváros megvédi bajnoki címét. A derbin a győztes találatot Vécsei szerezte, a fiatal és igen tehetséges Pászka átadásából.

A nyilatkozatokból kiderült, hogy tudatos támadásvezetésről volt szó. Vécsei így kommentálta a találatát: „Az edzéseken többször előfordult a gól előtti szituációhoz hasonló, gyakran mondtam neki, ne csak a kapu elé nézzen, a második hullámot is figyelje. A jelek szerint megfogadta a tanácsomat, felnézett, észrevett, és jó ütemben gurította elém a labdát."

Sorozatban negyedszer lett tehát bajnok a Fradi, de téved, aki azt hiszi, ennyivel beérik Tokmacék. Erről beszélt Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója is: „Nagyon nehéz idény volt, sorozatban négy bajnoki címet legutóbb 110 évvel ezelőtt tudott nyerni a Ferencváros, ez volt az egyik cél erre az idényre. Az a csapat megnyerte az ötödiket is, és ha jövőre is bajnokok leszünk, akkor beállítjuk a klubrekordot."

Addig azonban lesz még dolguk a zöld-fehéreknek. Péntek este a Pakshoz utaznak, amellyel május 11-én majd a magyar kupa döntőjében is találkozni fognak. Rövid időn belül tehát kétszer is összecsap a két gárda. Pakson bizakodva várják a találkozókat. Hogy is ne tennék, amikor az elmúlt fordulóban Ádám Martin, a liga gólkirályjelöltje mesterhármast szerzett a Zalaegerszeg ellen: „Sohasem gondolkoztam azon, hogy az NB I.-ben nem szereztem még három gólt . Persze megfordult már a fejemben, hogy nagyon sokszor dupláztam, és talán egyszer összejöhet a triplázás, de nem érdekelt különösebben. Most sincs nagy jelentősége, nyertünk Zalaegerszegen, ez számít."

Az MTK a Mezőkövesdtől elszenvedett kiütéses vereséget követően nagyon nehéz helyzetbe került a bennmaradásért vívott küzdelemben, ugyanis négy forduló alatt kellene hét pontot hoznia a Honvédon. A klub vezetősége az utolsó kétségbeesett lépéseket is megtette: menesztették Márton Gábor vezetőedzőt, ugyanakkor lemondott Polyák Balázs sportigazgató is. „Márton vezetése alatt a téli átigazolási szezonban érdemben megerősített keret sem volt képes beváltani a hozzá fűzött reményeket, az elmúlt két mérkőzésen mutatott teljesítmény pedig kifejezetten méltatlan a klub hagyományaihoz és a válogatott játékosokkal tűzdelt játékoskeret erejéhez. A klub ezért úgy döntött, a bajnokságból hátralévő fordulókat más szakmai irányítással teljesíti" – áll a klub közleményében.

Horváth Dávid veszi át a szakmai munka irányítását, aki eddig a klub U19-es csapatát vezette. A fővárosi csapatnak, ha benn szeretne maradni az élvonalban, vasárnap Zalaegerszegen kellene hatalmas formajavulást mutatnia.

Nincs sokkal jobb helyzetben a másik kiesőjelölt Gyirmót sem, annál is inkább, mert a győriek az Újpestnek lesznek a vendégei, amely igencsak megszorongatta a bajnokcsapatot, ráadásul továbbra is versenyben van a negyedik helyért.

Bár a Honvéd teljesen nem nyugodhat meg, úgy tűnik azonban, hogy a Gyirmót elleni döntetlennel nagy lépést tett az élvonalbeli folytatás érdekében. Más kérdés, hogy aligha a tizedik hely a cél a nagy múltú klubnál, és elégedetlenségének Nebojša Vignjević vezetőedző is hangot adott: „Amióta itt vagyok, így még nem futballoztunk. Nem harcoltunk, nem futottunk, pedig ezt szajkózom mindig. Bár vezetést szereztünk, ugyanolyan gyengén játszottunk, így megérdemelten egyenlített a Gyirmót. Rossz kimondani, de a hazaiak jobban akarták a sikert. Lehet, a csapat azt gondolta, itt könnyebben nyerhetünk. Az eredmény megfelelő, de a mutatott játék nem. Nem volt előjele ennek a borzalmas teljesítménynek."



A vörös-feketék szombaton javíthatnak az összképen, de nem lesz könnyű, hiszen a jelenleg második helyen álló Kisvárda lesz az ellenfél. A bajnoki ezüstre szintén igényt tartó Puskás Akadémia a jó formába lendülő Mezőkövesdet fogadja, Székesfehérváron pedig abban bíznak, hogy a Paks–Ferencváros találkozón a bajnokcsapat „viszonozza" az előző fordulóban nyújtott segítséget, és a Debrecen elleni győzelemmel felléphetnek a negyedik helyre.