2024. március 28., csütörtök

Önálló oktatási minisztériumot kérnek a tanárok

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben fordult Magyarország következő miniszterelnökéhez, amelyben egyebek mellett önálló oktatási minisztérium létrehozását, jelentős béremelést és a munkaterhek csökkentését sürgetik. A dokumentumban a szakszervezet azt írta: „Tudomásunk szerint a választáson győztes pártszövetség több tagja is nyilvánosan hangot adott annak a véleménynek, hogy valóban szükséges és nem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének, életkörülményeinek javítása, beleértve az anyagi megbecsülést, a munkaterhek csökkentését, a független értelmiségi lét feltételeinek megteremtését”.

Az elmúlt évek tapasztalatai az érdekképviselet szerint azt mutatták, hogy a kormány eddigi struktúrájában nem volt igazán gazdája az oktatásnak. A PDSZ szerint nem vált be az a megoldás, hogy különböző minisztériumok fennhatósága alá kerültek az oktatás területei. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelentős béremelés és a munkaterhelés csökkentése nélkül nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése, nem csökkenthető a feszültség a társadalom és a kor elvárásai és az oktatási intézmények teljesítőképessége között.

A PDSZ már az előző kormány megalakulásakor, s azóta többször is megfogalmazta az önálló oktatási tárca szükségességét. Ezúttal kifejezte reményét, hogy „most – miután a tanárhiány napról napra súlyosbodik – megértőbb fülekre talál kérésük”.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is önálló oktatási minisztériumot, tanszabadságot és kiszámítható jövőt követel. Tegnap ismét felhívta a figyelmet az oktatás legsúlyosabb problémáira, egyszersmind a dolgozók megfelelő bérezésének, a pedagógusképzés megújításának és az oktatási intézmények szektorsemleges finanszírozásának fontosságára.