2022. augusztus 10., szerda

Félreértett csernobili információk okoztak kisebb pánikot

Bár több hírügynökség is arról írt az elmúlt napokban, hogy jelentősen megemelkedett a sugárzás Csernobilban, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója normálisnak találta a szintet. A BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára szerint ez mindenképpen megnyugtató információ.

A két hónapja tartó orosz-ukrán háború miatt alig lehet hozzáférni a csernobili atomerőmű adataihoz. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség emiatt teljes joggal aggódott és ezért volt óriási jelentősége annak, hogy az ügynökség főigazgatója missziót szervezett a csernobili telephelyre.

Kisebb pánikot okozott azonban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetőjének egy szavát félrefordították, és több helyen az jelent meg, hogy abnormális mértékű a sugárzás Csernobilban és környékén. A sugárzás valójában normális szinten áll Rafael Grossi tapasztalatai szerint.

A csernobili misszióról Aszódi Attila elmondta, több műszaki mérőeszközt is a helyszínre kellett vinni, mert az orosz csapatok tönkretették, amiatt szűntek meg bizonyos adatszolgáltatások.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek most az a célja, hogy az információszolgáltatást helyreállítsa, és eljussanak a megfelelő infomációk és kameraképek a bécsi központba – mondta a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára.

Nagyon fontosnak és nagyon megnyugtatónak nevezte Aszódi Attila azt a bejelentést, hogy a főigazgató szerint teljesen normális a sugárzási szint Csernobilban. A volt kormánybiztos emlékezetetett arra, hogy a telephellyel kapcsolatos gondok akkor kezdődtek, amikor az orosz csapatok bevonultak és megnövekedett a sugárzás. „A mostani tudásunk szerint ez azzal függött össze, hogy a katonai járművek felkeverték a port, de nem sokkal ezután megszűnt a sugárzási adatoknak a közvetítése és a mai napig nincsenek hiteles adataink".