2024. április 19., péntek

Elfogadhatatlan a status quo

Donfried: Belgrád és Pristina ismerje el egymás függetlenségét

Nyugat-balkáni körútja során Pristina után Belgrádot is felkereste tegnap Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekkel megbízott amerikai helyettes államtitkár. A délután folyamán Aleksandar Vučić államfő, majd később Ana Brnabić kormányfő is fogadta. A megbeszélések fő témáját a két fél közötti párbeszéd serkentésének lehetőségei, az ukrajnai háború okozta következmények, a nyugat-balkáni regionális stabilitás jelentette. A szerb államfő kijelentette, hogy Belgrád a kompromisszumos megoldás híve, ellenez minden egyoldalú akciót, s a stabilitás garanciájának számít a régióban. A találkozón jelen volt Nikola Selaković külügyminiszter, Gabriel Escobar amerikai nyugat-balkáni különmegbízott és Christopher Hill nagykövet is.

Elemzők szerint Donfried egyik küldetése a nyugat-balkáni körút során a demokratikus folyamatok elősegítése, az európai és euroatlanti integráció felgyorsítása. A Vjosa Osmani koszovói elnökkel folytatott tárgyalásokat követően kijelentette, tudatában van annak, hogy sokan aggódnak ma Koszovóban a biztonságért az ukrajnai háború miatt, s arról biztosította a polgárokat és a vezetőséget, hogy semmi sem változott az amerikai álláspont tekintetében, a KFOR nemzetközi misszióján keresztül szavatolni fogja a biztonságot. Az Albin Kurti kormányfővel folytatott megbeszélés után az amerikai tisztségviselő azt mondta, az USA számára elfogadhatatlan a jelenlegi status quo, azért száll síkra, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd az Európai Unió közvetítésével mielőbb folytatódjon, s egymás kölcsönös elismerésével fejeződjön be. Arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzet káros Koszovónak és Szerbiának az európai uniós integrációjának szempontjából is, Moszkvának pedig egyenesen kedvez, ha rendezetlenek az állapotok a régióban. Kurti egyetértett a megállapításokkal, sürgette a régió uniós és euroatlanti integrációját, mondván, a béke és stabilitás tartóssá tétele elképzelhetetlen a térségben ezeknek a folyamatoknak a sikeres lezárása nélkül.

Az amerikai diplomata Belgrád után ma Bosznia-Hercegovinát keresi fel, holnap pedig Észak-Macedóniába és Albániába is ellátogat, majd pénteken Montenegróban fejezi be régióbeli látogatásának ötnapos sorozatát.