2024. április 19., péntek

Fejlődő mezőgazdaság

Drónnal permeteztek az adai határban

Szombat délelőtt a Valkaisor határában, Kiss Nándor repceföldjén bemutatták Pletikoszity Árpád permetező drónja. Az eseményen részt vettek az Adai Műszaki iskola tanulói és a helyi termelők is.

– Tulajdonképpen az iskolánknak már néhány éve van egy drónja és ehhez kapcsolódóan működik egy drónszakkör is. Így a tanulók hetente és havonta használják, illetve ismerkednek a működésével. Amikor megismertem Árpádot, jött a lehetőség, hogy a drónok mezőgazdaságban történő alkalmazását a diákjaink is elsajátítsák. Április 9-én tartottunk egy nyílt napot az iskolánk udvarában, ahol Árpád bemutatta a tanulók számára, hogyan is működik a drón és milyen alkalmazási lehetőségei vannak a mezőgazdaságban. Ennek kapcsán szerettünk volna bemutatót tartani az előadást követően, ahol egy mintaparcellán mind ezt a gyakorlatban is láthatják. Azért szeretnénk erre hangsúlyt fektetni, hogy azok a tanulóink, akik esetlegesen ilyen irányzatot képzelnek el maguknak, idejében megismerkedjenek a lehetőséggel – tette hozzá Gilice Hilda, az Adai Műszaki Iskola igazgatónője.

Kiss Nándor helyi termelő elmondta, szerinte ez a technológia a jövőben egyre elterjedtebb lesz a mezőgazdaságban.

– A mezőgazdaság témakörében azért azt tudni kell, hogy a változásra nagyon nehezen reagálnak a gazdák, de hiszem azt és biztos is vagyok benne, hogy ez az újfajta technológia alkalmazása anyagilag is sokkal kedvezőbb lesz számukra. Ez az az irány, ami úgy vélem, utat fog törni és megjelenik majd először a nagyobb termelők gazdaságában később pedig akár a kisebb termelőknél is. Hosszú távú terveink között szerepel egy saját drón megvásárlása is, egyelőre azonban mint szolgáltatást szeretnénk alkalmazni. Látjuk azt a gyakorlati hasznát, hogy néhány év múlva már nem is fogunk a traktoros módszerre gondolni. Nem mellékes az sem, hogy rövidebb idő alatt kevesebb vízmennyiséggel és a növény érettségének későbbi fázisában pedig taposási kár nélkül tudjuk majd kezelni a földterületeinket – magyarázta Kiss Nándor.

Pletikoszity Árpád két éve vezeti saját vállalkozását, amelyet itt, Vajdaságban Dronteh néven ismerhetnek a termelők. Árpád úgy véli, nagyon fontos szerepe van az ilyen és ehhez hasonló eseményeknek, ugyanis a gazdáknak lehetőségük adódik közelebbről megismerni a drón működését és gyakorlati hatásait.

– Szeretnénk, ha a már működő drónszakkör keretében időnként tudnánk szakköri munkákat tartani a középiskolában, illetve, nyáron, amikor jobban fellendül a kísérleti időszak a mezőgazdaságban, lehetőséget biztosítsunk a tanulók részére, hogy a mindennapi munkánkba is betekintést nyerjenek – véli Pletikoszity Árpád.