2024. március 28., csütörtök
TEMERIN

Egy banális történet többféle variációja

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVI. Találkozóján hétfőn este a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói léptek színpadra. A társulat Raymond Queneau: Stílusgyakorlatok című művének egy sajátos verzióját adta elő, melyben több változatban ismerhető meg egy igen banális történet. A diákszínjátszók az alapszöveg alapján kerestek választ arra, hogy egy történet hogyan kap különböző színeket egy város polgárainak színpalettája segítségével. Az Így történt... című előadást Verebes Judit és Dévai Zoltán rendezte.

– Egy energiadús előadással érkeztünk a szemlére. Nagyon jó anyagnak tartjuk, színészi szempontból is jó gyakorlat. Megdolgoztatja a fantáziát, hiszen többféle szituációban és többféle figurában lehet gondolkodni. Nem mellesleg pedig arányosan lehet elosztani a szerepeket a diákok között. A darab elkészítését improvizációs gyakorlatokkal kezdtük, ismerkedtünk magával a színházzal, a színészet fogalmával, aztán lassan lassan belekezdtünk konkrétan is az előadásba. Teljes mértékben elégedett vagyok a csapattal, annak ellenére is, hogy először dolgoztam diákszínjátszókkal. Végtelenül szorgalmasnak és kreatívnak tartom őket – mondta Verebes Judit.
Szabó Dianna egy tinilányt alakít a produkcióban:

– Ez a szerep az első alakításom a színpadon. Egy fecsegő lány vagyok, aki elmeséli a barátnőjének mit látott a buszon, milyen élményeket élt át a vicces út során. Úgy érzem, a felkészülés és
az előadás megszületése gördülékenyen ment, ami annak is köszönhető, hogy egy jó csapat állt össze – tette hozzá Dianna.

Szerdán 18 órától a nagykikindai József Attila Színtársulat Fernando Arrabal: Tábori piknik című művét tekintheti meg a közönség. Ezt követően, 20 órától Moliére: A tudós nők című vígjátékát mutatja be a topolyai Mara Amatőr Színház.

Csütörtökön 16 órai kezdettel a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportja (Muzslya) bemutatja Győry Domonkos: A szivaros című produkcióját. Ezt követően, 17.30 órától a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja előadásában a közönség megtekintheti Karinthy Frigyes: A bűvös szék című komédiáját, az estet – 20 órától – pedig a kupuszinai Sturcz József Színjátszó Csoport zárja Nóti Károly és Fényes Szabolcs: Nyitott ablak című művéből készült produkciójával.