2024. április 24., szerda

A kivitelről tanácskozott a kormányfő a termelőkkel

A múlt héten meghatározott terménykiviteli kvótákról cserélt véleményt tegnap Ana Brnabić kormányfő a Žita Srbije gabona- és olajnövény-termelői társulás képviselőivel, akik üdvözölték a kabinet döntését, hogy korlátozott mennyiségben ugyan, de engedélyezi a búza, a kukorica, a liszt és a napraforgóolaj exportját. Kiemelték annak fontosságát, hogy a kivitel hatékonysága érdekében legyen minél egyszerűbb a kvótákkal kapcsolatos papírmunka.

Brnabić hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy továbbra is biztos legyen a hazai lakosság ellátása, és a továbbiakban ez a szempont határozza meg a kiszállítás mértékét. A kormány közleménye szerint a termelői társulás képviselői elmondták, fontosnak tartják a rendszeres véleménycserét és azt, hogy a piaci folyamatokkal összhangban, szükség szerint korrigálják a kiviteli kvótákat. A találkozón jelen volt Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter is.

Emlékeztetőül: Havi 150 000 tonna búza és ugyanennyi kukorica, 20 000 tonna liszt, valamint 8 millió liter finomított naprafogóolaj exportálható. A kiszállítók havonta termékcsoportonként a jóváhagyott teljes mennyiség 20 százalékának kivitelére kérhetnek engedélyt. Májusra április 28-áig, tehát holnapig lehet benyújtani a kérvényt, a továbbiakban pedig mindig az előző hónap 20-a és 25-e között. Az igényléseket elektronikus úton a következő e-mail-címre várják: zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs