2024. március 29., péntek
AUTÓ-MOTOR SPORT

A Red Bull tarolt, a Ferrari botlott

Imolába, a Ferrari egyik hazai pályájára érkezett a Formula–1 a hétvégén, ám a vörösök eddigi lendülete éppen itt tört meg, így nem ők, hanem a Vörös Bikák aratták le a babérokat.

Az Emilia-romagna-i Nagydíjat nemcsak a gyakran vendégeskedő eső kavarta meg, hanem a menetrendbe visszatért sprintverseny is: a tavaly kipróbált szombati programelem idén is három nagydíjon lesz majd látható, ám ezúttal már nagyobb a tétje, hiszen az első három helyett az első nyolc versenyző kap pontokat egyesével csökkenő skálán.

Ezúttal a Red Bull tűnt egy árnyalattal gyorsabbnak, és Max Verstappen meg is szerezte az első rajthelyet az esőben záruló időmérőn, még pénteken. A száz kilométeres, száraz pályán zajló sprinten Charles Leclerc lerajtolta a hollandot, ám gumijai jobban elhasználódtak a végére, így a hajrában Verstappen visszaelőzte riválisát, ezzel vasárnapra is övé lett a legelőkelőbb rajtkocka. A tényleges verseny aztán vizes pályán kezdődött, ezúttal pedig a címvédő már nem rontott, megtartotta a vezetést, mögötte csapattársával, Sergio Pérezzel, míg Leclerc-t Lando Norris is legyorsulta. A legrosszabbul viszont a másik Ferrarival Carlos Sainz járt: bár a héten hosszabbított szerződést a Ferrarival 2024-ig, a spanyol idén eddig csapattársa árnyékában versenyez, most balesetezett az időmérőn, és Melbourne után ennek a futamnak a legelején is a kavicságyba ásva találta magát. Sovány vigasz számára, hogy ezúttal nem ő hibázott, hanem a rajt utáni tolakodásban kissé megcsúszó Daniel Ricciardo lökte meg.

A versenytáv harmadára felszáradt a pálya, és mindenki slick gumikra váltott, Leclerc azonban továbbra sem talált fogást a Red Bullokon. Alternatív taktikára váltva beiktatott egy újabb kerékcserét, erre viszont reagáltak a Red Bull szerelői is, ráadásul Pérez üldözése közben a monacói elkövette idei első nagy hibáját, amikor megpördült, a falnak csúszott, és a sérült első szárny miatt ismét a bokszba kellett hajtania. Leclerc-nek az utolsó körökben az alsó pontszerző helyekről kellett visszazárkóznia, és végül egy 6. helyet tudott megmenteni, majd bűnbánatot tanúsítva saját mohóságának tudta be a hibát.

A Red Bull eközben Verstappen vezetésével kettős győzelmet aratott – 2016 óta először –, és jelentősen faragott a Ferrarival szembeni ponthátrányából. Norris elcsípte a lepattanó harmadik helyet, általa pedig idén először került dobogóra a McLaren. A Mercedes a korábbiaknál is küzdelmesebb hétvégén van túl, hiszen nem elég, hogy továbbra sem találtak megoldást az autó pattogásból adódó teljesítményvesztésére, az alacsony hőmérséklet mellett a gumik felmelegítésével is küszködtek, ennek nyomán mindkét autójuk az első tíz helyen kívül zárta az időmérőt – ilyen pedig 2012 óta nem történt velük. George Russell így is sok pontot tudott menteni, amit a remek rajttal alapozott meg, és végül 4. lett, noha elődje, az Alfa Romeóval továbbra is szárnyaló Valtteri Bottas alaposan megszorongatta. Lewis Hamilton azonban rémes napot zárt a 13. helyen, mert az egész futam során nem tudott elmozdulni egy vonatozó sor végéről, és még kört is kapott tavalyi ádáz riválisától, Verstappentől. A Mercedes még mindig bízik a gyors feltámadásban, Toto Wolff csapatfőnök 20 százalék esélyt adott arra, hogy idén is bajnokok lesznek, Hamilton azonban reménytelennek látja a helyzetet, míg Russell az autó pattogásának egészségügyi kockázataitól tart, hiszen gerinc- és mellkasi fájdalmakról számolt be.

Két hét múlva egy új pályán, Miami utcáin folytatja szezonját az F1.

Az Emilia-romagna-i Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:32:07,986, 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +16,5 másodperc hátrány, 3. Lando Norris (brit, McLaren) +34,8, 4. George Russell (brit, Mercedes) +42,5, 5. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) +43,1 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Leclerc 86 pont, 2. Verstappen 59, 3. Pérez 54, 4. Russell 49, 5. Sainz 38 stb. Csapatok: 1. Ferrari 124 pont, 2. Red Bull 113, 3. Mercedes 77, 4. McLaren 46, 5. Alfa Romeo 25 stb.

MOTOGP

Magára talált a Yamaha

Csak a versenynapon maradt száraz az algarve-i pálya a MotoGP Portugál Nagydíján, ahol a zűrzavaros időmérőt Johann Zarco nyerte, míg Francesco Bagnaia és a tabellát vezető Enea Bastianini bukásaik után kar-, illetve csuklófájdalmakkal álltak rajthoz. A startnál Joan Mir lőtt az élre a Suzukival, hamar levadászta viszont őt a címvédő Fabio Quartararo, majd érinthetetlen távolságra ellógva megszerezte idei első győzelmét. Zarco második helye révén kettős francia siker született, a dobogó alsó fokára pedig Aleix Espargaró állhatott fel az Apriliával, de csak miután ketten is kiestek előle: Mirt Jack Miller támadta a harmadik helyért, ám előzés közben elcsúszott, és mindkettőjüket a kavicságyba sodorta. Nagyot vágtázott a 23. helyről a 4.-ig előretörő Álex Rins, aki így Quartararóval pontegyenlőséggel áll a tabella élén, miután az eleső Bastianini nullázott.

A Portugál Nagydíj végeredménye: 1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 41:39,611, 2. Johann Zarco (francia, Pramac Ducati) +5,4 másodperc hátrány, 3. Aleix Espargaró (spanyol, Aprilia) +6,0, 4. Álex Rins (spanyol, Suzuki +9,6), 5. Miguel Oliveira (portugál, KTM) +13,5 stb. A Moto2 győztese: Joe Roberts. A Moto3 győztese: Sergio García.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 69 pont, 2. Rins 69, 3. A. Espargaró 66, 4. Bastianini 61, 5. Zarco 51 stb.

WRC

Szoros lett a vége

Idén is világbajnokság egyik fordulójaként rendezték meg a Horvát Ralit, amelynek helyszíne ismét az ország északnyugati szeglete volt zágrábi központtal és kumroveci befutóval. Az eső a rali-vb versenyhétvégéjét sem kerülte el, amely alatt pénteken szárnyalt Kalle Rovanperä, közel másfél perces előnyt kiépítve a nap végére. Ott Tänak azonban lépésről lépésre dolgozta le a hátrányát, és amikor vasárnap az utolsó előtti szakaszon visszatérő eső váratlanul érte a finnt, újabb fél percet hozva rajta Tänak átvette a vezetést. Rovanperä azonban koncentrált maradt, az utolsó szakasz megnyerésével visszaállt az élre, idei második győzelmével pedig kényelmesen vezeti a tabellát.

A Horvát Rali végeredménye: 1. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) 2:48:21,5, 2. Ott Tänak (észt, Hyundai) +4,3 másodperc hátrány, 3. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +2:21,0, 4. Craig Breen (ír, Ford) +3:07,3, 5. Elfyn Evans (brit, Toyota) +3:46,0 stb.

A világbajnokság állása: 1. Rovanperä 76 pont, 2. Neuville 47, 3. Breen 30, 4. Loeb 27, 5. Tänak 27 stb.