2024. április 24., szerda

Pekingben pánikvásárlás zajlik

Pekingben pánikvásárlás zajlik, sorok kígyóznak a boltok előtt, a polcokon gyakori a cikkhiány, mivel a helyi Covid-19-es esetek száma növekszik, és a lakosok a sanghaji típusú lezárásra készülnek. Kína kitart a zéró tolerancia típusú koronavírus-védekezés mellett, szombaton és vasárnap mindössze 41 megbetegedést jelentettek a kínai fővárosból, de a város egészségügyi szakértői súlyosnak nevezték a helyzetet.

Pekingben ugyan csak 41 koronavírusos esetet fedeztek fel a hétvégén, de a szakértők szerint közösségi terjedéséről van szó, ezért a helyi lakosok a lezárásokra készülve pánikvásárlásba kezdtek – számol be a Financial Times. Pekingben a koronavírus omikron variánsa különböző terjedési láncokon keresztül terjed, és hétfőn több városrész lezárását rendelték el. A város legnagyobb, 3,5 millió lakosú Chaoyang kerületében hétfőtől három Covid-19 tesztelésre kötelezték a lakosokat.

A pekingi lakosok vasárnap és hétfőn kiürítették a szupermarketek polcait, húst, zöldséget, tartós élelmiszereket vásároltak leginkább, és több online élelmiszerboltban is elfogytak a készletek. A lap cikke szerint például egy Peking központjában lévő élelmiszerbolt előtt több mint 100 ember állt sorba, hogy bejusson az üzletbe.

A pekingi vásárlási roham oka, hogy Kína más nagyvárosaiban is rendkívüli helyzetet teremtettek a lezárások: Sanghajban például az élelmiszerellátás szűkös, az árak az egekbe szöktek. Sanghajban az intézkedések viszonylag kis területekre vonatkozó célzott karanténnal kezdődtek, majd a tömeges tesztelés megkönnyítése érdekében a város többi részére is kiterjesztették őket.