2023. március 23., csütörtök

Azt fess, amit látsz

Tót Kása Piroska amatőr festő kiállítása nyílt meg Törökbecsén

Tót Kása Piroska óbecsei amatőr festő Lélekpihentető akvarellek elnevezésű önálló kiállítása nyílt meg csütörtökön este a Törökbecse Községi Művelődési Ház galériájában. A kiállítás hatvan festményt mutat be. Tót Kása Piroska huszonhárom éve foglalkozik festészettel, emellett az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben működő, az idén húszéves Szivárvány festőcsoport vezetője is. Nyolc önálló kiállítása volt eddig.

– Annak idején, amikor az óbecsei Sípos-galériában összejöttek azok, akik szerettek volna megismerkedni a festészettel vagy társaságba vágytak, a megboldogult művész úrtól azt tanultam meg leginkább, hogy azt fess, amit látsz. Én tényleg azt festem le, amit látok: tájképeket, városrészeket, mert amikor körülnézünk, mindenfelől a táj vesz minket körül, úgyhogy nem is nehéz megtalálni a témát. Azt vettem észre, hogy az utóbbi időben egyre többször festek virágokat is. Nem a hagyományos vázában lévő virágokat, hanem kicsit másképp kifejezve. Még útkeresésben vagyok, ahogyan az itt kiállított képeken is látszik, de egy nap megtalálom az utamat. Ezek a festmények az elmúlt két évben készültek, 2020-ban kezdtem a 16X23-as formátumot festeni. Az összes kiállított kép ilyen formátumú, egyformán van bekeretezve és ez szépet mutat – mesélte az óbecsei amatőr festő.

(Fotó: Kancsár Izabella)

(Fotó: Kancsár Izabella)

Tót Kása Piroska azt vallja: mindennap kell hogy legyen ecset a kezében annak, aki festészettel foglalkozik, így ő maga is mindennap fest. A technikától függ a leginkább, hogy egy festmény mennyi idő alatt készül el.

– Az akvarell vizes bázisú, gyorsan szárad, muszáj tudni, hogy mit akarsz, mert minimális javítási lehetőség áll a rendelkezésre. Emellett akrilfestékkel is próbálkozom, az is nagyon gyorsan szárad, itt még van hova fejlődnöm. Én igazából olajfestékkel kezdtem el festeni. Nagyon sokáig csak ezzel dolgoztam, az olajképnek a megfestése tart a legtovább, mert rétegezni kell a festékrétegeket, és azoknak meg kell száradniuk, csak azután jöhet a következő réteg – osztotta meg tapasztalatait Tót Kása Piroska.

A Lélekpihentető akvarellek nevű kiállítás a hónap végéig tekinthető meg a Törökbecse Községi Művelődési Házban, utána pedig Óbecsére költözik.