2024. március 28., csütörtök

A tisztább Topolyáért és a falvakért

Teherkocsikkal bővült a Komgrad szemétszállító gépjárműparkja – Május 4-én indul a tavaszi lomtalanítási akció

Bővült a Komgrad Kommunális Közvállalat gépjárműparkja. Amellett, hogy egy, a közterek hatékonyabb karbantartását segítő traktoros kaszát tudtak beszerezni, a legfontosabb momentum az új szemétszállító teherkocsik megérkezése. Ez utóbbi lépést Szabadka várossal, a békovai Regionális Hulladéktároló Kft.-vel együttműködve, illetve az illetékes állami szervek közreműködésével lebonyolított IPA-projektumon keresztül sikerült megtenni. Domány Dudás Diana, a topolyai közvállalat igazgatónője elmondta, hogy ezután történhetnek meg azok az egyeztetések, hogy a falvakból is beindulhasson a háztartási hulladék elszállítása.

– Három szemétszállító kamionnal és egy konténerszállítóval bővültünk. Mivel az általunk használt Iveco márkáktól különböző, Reno kamionokról van szó, munkásainknak még szokniuk kell a használatukat. Az önkormányzat, illetve a falvak illetékeseivel történt tárgyalások, egyeztetések után értesíteni fogjuk a további részletekkel kapcsolatban a nyilvánosságot. Egyébként a lakossági hulladéknak a békovai tárolóba történő elszállítása folyamatos, havonta évszaktól függően mintegy 400 000 kilogramm szemetet szállítanak el Topolyáról – kezdte a beszélgetést a Komgrad igazgatónője, aki arról is szólt, hogy a falvak hulladékát kezelő rendszer beüzemelése összetett előkészületet igényel. Amellett, hogy a feladatra további munkaerő felvételére lesz majd szükség, ki kell dolgozni a lakosság felé is a szolgáltatás menetét és feltételeit. Ugyanakkor Bajsát említette mint jó példát, ahol egy magáncég a faluvezetőséggel és a Komgraddal együttműködve már igen sikeresen megoldotta ezt a feladatot.

– Az sem mellékes, hogy nagyobb a mozgásterünk a szemétszállító tehergépjárműparkunk tekintetében, hiszen például a nyár folyamán a régi és már koros gépparkunk közül háromnak a meghibásodása és szervizeltetése miatt hetekig komoly kihívással néztünk szembe. A városban egyébként egyre gördülékenyebben megy a folyadékot, elsősorban üdítőt tároló PVC-palackok begyűjtése, amit valamivel több, mint 60 helyszínen sikerült megszervezni, illetve több helyen megdupláztuk a tárolók számát. A korábban kihelyezett ketreceket zöld színű, kerekes konténerekre cseréltük. Ugyanúgy a papírhulladék elhelyezése is meg van szervezve, illetve szeretnénk a textilhulladék célirányos gyűjtésére is fókuszálni. Az üveget egyelőre a Komgrad előtt elhelyezett tárolóban tudják a polgárok leadni – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy május 4-én indul Topolyáról a rendkívül népszerű, ingyenesen igénybe vehető tavaszi lomtalanítási akció, és 17-éig tart. Ez a Komgrad számára heti 50 konténernyi szemét szállítását jelenti majd a város több pontjáról. Egyébként Topolya központjának egyik szemétgyűjtő helyszínét az OTP Bank mögötti pontról a közelmúltban áthelyezték. Ezzel elsősorban Topolya arculatát szerették volna javítani, illetve az sem mellékes, hogy így bővült a parkolók száma. Az igazgatónő azt is megosztotta, hogy a környezetvédelmi minisztérium által kiírt nyertes pályázatnak köszönhetően 22 darab 1,1 köbméteres konténert tudott beszerezni a kommunális közvállalat, amelyek Topolya több pontján kapnak helyet. Ezek a tárolók igény szerint bérelhetőek is lesznek a jogi személyek részére. A Komgradban abban reménykednek, hogy a szeméttárolók számának bővülése a város területén javítja majd a lakosság felelős szemétkezelési szokásait is, hiszen gyakran kell döbbenetes esetekkel szembesülniük a munkásoknak. Sajnos gyakori eset, hogy karbantartott gyepen hajítják ki egyesek a megunt, elhasznált bútorzatukat. Ugyanakkor arra is van példa, hogy Topolya központjában valaki nem a tárolóba, hanem mellé helyezi ki a szemetét, illetve ugyanott a munkások sajnos állati tetemre is bukkantak már.