2024. április 24., szerda
MAGYARCSERNYE

Kultúregyesületeket támogatnak

A magyarcsernyei önkormányzat még március közepén írta ki az amatőr kultúr-, művészeti- és táncegyesületek rendezvényeinek támogatására és társfinanszírozására vonatkozó pályázatát, melynek eredményeit az elmúlt napokban tette közzé. A támogatás keretösszege 2 millió dinár volt, amelyet a községi költségvetésből fedeznek.

Összesen hat egyesület adta át kérelmét, a szerbcsernyei Đura Jakšić Művelődési Egyesület és az Ideal Táncklub, az aleksandrovói Amatőr Művelődési Egyesület, a radojevói Dobrivoje Putnik Művelődési Egyesület, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület, akik egyenként 330.000 dináros támogatást kaptak.

A pályázók anyagi forrást kérhettek községi rendezvényeik lebonyolítására, tehát koncertek, fesztiválok, szemlék, találkozók, kiállítások, találkozók és versenyek költségeinek fedezésére. De ugyanígy támogatásra számíthattak a külföldi és hazai vendégszerepléseik költségeinek megtérítésére, berendezések és felszerelések beszerzésére, amatőr színelőadások, táncfellépések költségeinek fedezésére. A forrásokból jutott a népszokások megőrzéséhez és ápolásához szükséges eszközökre, de az amatőr kulturális- és művészeti munka ösztönzésére is.

A pályázat célja az amatőr kulturális- és művészeti kreativitás, a tudományos- és szakmai kutatás, a nemzetközi kulturális együttműködés, a gyermekek alkotómunkájának és kreativitásának ösztönzése volt.