2024. április 25., csütörtök

Az alkotás a vérükben van

A Vajdasági Képzőművészeti Kör tagjainak kiállítása Magyarkanizsán

Nők mindenhol. Nem csak Anna, a Nő örök. Ezt tartják szem előtt a Vajdasági Képzőművészeti Kör tagjai, akiknek vezetője, Kenyeres Ivanka évek óta egybefogja az amatőr, tanuló és befutott festőket, hogy nőnap táján egy kiállítással örvendeztessék meg a magyarkanizsaiakat. Most az anyák napjához közeli dátumot választották.

Az idei év azonban kicsit eltért a többitől, ugyanis átadta a stafétát Kiss Zenóbiának, a Nemzetközi Soroptimist Klub hazai vezetőjének. A háttérben majd dolgozik tovább, de a szervezést és a teendőket átadta. A nőket segítő egyesületnél a legjobb kezekben van a kiállítások megtartása, ezt láthatták azok is, akik a csütörtök esti magyarkanizsai kiállításmegnyitón jelen voltak. A Dobó Tihamér Képtárat teljesen megtöltötték, és nemcsak jelenlétükkel, hanem munkáikkal és a fellépők a hangjukkal. A magyarkanizsai Cifraszűr és a kispiaci művelődési egyesület tagjai nótákat zengtek, melyek hallatán a libabőr is megjelent a kezeken, ahogy a nagy szoknyás nénik erőteljes hangjukkal énekelték néphagyományaink kincseit. Ezt követően szavalatokat, saját verseket is hallhattunk, majd érdekes módon, bár a kiállítást megnyitották, a jelenlevők nem akartak szétszéledni, tovább szólt az ének, pengett a citera, és falon lévő képek és kézimunkák között az igazi értékek csillantak fel.

Kiss Zenóbia, a klub elnöke elmondta, hogy céljaik közé tartozik, hogy egybetömörítsék az alkotó nőket, és a bármikor lehet hozzájuk csatlakozni.

– A klub a nőket támogatja, ez a kiállítás pedig a Nők tárlata nevet viseli, így kézenfekvő volt a részvételünk. Nyolcvannégy nő és tíz egyesület munkáit, grafikákat, festményeket, hímzéseket állítottunk ki, évről évre több és több mindent tudunk megmutatni általuk, tőlük és nekik – természetesen a férfiakat is szeretettel látták, de a hangsúly most a nőkön volt. – Reméljük, hogy a jövőben még több fiatal is felzárkózik és mellénk sorakozik, hisz ezt az utat Kenyeres Ivanka megkezdte, mi pedig melléállunk, és együttes erővel visszük tovább. A célunk, hogy megmutassuk, milyen sokrétűek és tehetségesek a nők – mondta Zenóbia, aki kifejtette, hogy a jövőben máshol is szeretnék megmutatni a nők munkáit.

A tárlat május 10-éig tekinthető meg a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban minden munkanapon.