2024. április 23., kedd

Drónnal permeteztek az adai határban

Szombat délelőtt Valkaisor határában Kiss Nándor repceföldjén bemutatásra került Pletikoszity Árpád permetező drónja. Az érdeklődők között szerepeltek az Adai Műszaki Iskola tanulói és a helyi termelők is.

Az érdeklődők között több helyi termelő és a középiskola diákjai is jelen voltak (Fotó: Gulyás Réka)

Az érdeklődők között több helyi termelő és a középiskola diákjai is jelen voltak (Fotó: Gulyás Réka)

– Tulajdonképpen az iskolánk már néhány éve rendelkezik egy drónnal és ehhez kapcsolódóan működik egy drón szakkör is. Ezáltal a tanulók heti és havi rendszerességgel használják, illetve ismerkednek a működésével. Amikor megismertem Árpádot, kínálkozott a lehetőség, hogy a drónok mezőgazdaságban történő alkalmazását a diákjainkkal is megismertessük. Április 9-én tartottunk nyílt napot az iskolánk udvarában, ahol Árpád bemutatta a tanulók számára, hogyan is működik a drón és milyen alkalmazási lehetőségei vannak a mezőgazdaságban. Ennek kapcsán szerettünk volna egy bemutatót tartani az előadást követően, ahol egy mintaparcellán mindezt a gyakorlatban is végigkövethetik a tanulók – mondta Gilice Hilda, az Adai Műszaki Iskola igazgatónője.

Kiss Nándor helyi termelő elmondta, hogy szerinte ez a technológia a jövőben egyre elterjedtebbé válik majd a mezőgazdaságban.

– A mezőgazdaságról azért azt tudni kell, hogy a változásra nagyon nehezen reagálnak a gazdák, de én hiszem, sőt biztos vagyok benne, hogy ez az újfajta technológia anyagilag is előnyös lesz számukra. Ez az az irány, ami úgy vélem, hogy utat fog törni és megjelenik majd először a nagyobb termelők gazdaságában, később pedig a kisebb termelőknél is. Hosszú távú terveink között szerepel egy saját drón megvásárlása, egyelőre azonban, mint szolgáltatást szeretnénk alkalmazni. Látjuk a gyakorlati hasznát, azt, hogy néhány év múlva már nem is fogunk a traktoros módszerre gondolni. Nem mellékes az sem, hogy rövidebb idő alatt, kevesebb vízmennyiséggel és kisebb taposási kárral tudjuk majd kezelni a földterületeinket.

Pletikoszity Árpád és Kiss Sándor végezték az előkészületeket (Fotó: Gulyás Réka)

Pletikoszity Árpád és Kiss Sándor végezték az előkészületeket (Fotó: Gulyás Réka)

Pletikoszity Árpád két éve vezeti saját vállalkozását, amelyet Dronteh néven ismerhetnek a termelők. Árpád úgy véli nagyon fontos szerepe van az ilyen és ehhez hasonló eseményeknek, ugyanis a gazdáknak lehetőségük adódik közvetlenül megismerni a drón működését és gyakorlati alkalmazását.

– Szeretnénk, ha a már működő drón szakkör keretein belül időnként tudnánk szakköri munkákat tartani a középiskolában, és hogy a nyár folyamán, amikor jobban fellendül a kísérleti időszak a mezőgazdaságban, akkor lehetőséget biztosítsunk a tanulók részére, hogy a mindennapi munkánkba is betekintést nyerjenek.