2022. július 3., vasárnap

Kiváló minőség, környezettudatosság

Rangos autóipari elismerésben részesült a vajdasági Tisza Automotive vállalat

A Tisza Automotive 2014 óta Zenta egyik legnagyobb munkáltatójává nőtte ki magát, amely idővel az észak-bácskai város mellett Nagykikindán és Óbecsén is gyártóüzemet épített. A cég a termelés mellett egy olyan lokális szervezeti kultúra kiépítésére törekszik, amely keretében igyekszik interaktív kapcsolatot építeni a helyi közösségekkel és az őket körülvevő természettel. Tavaly, az év végén újra egy rangos autóipari elismerést érdemelt ki minőségi termékei előállításával. 2021-ben a Tisza Automotive – a Lear Corporationnal együtt – ismét kiérdemelte a Volvo minőségi-kiválósági (Volvo Quality Excellence) tanúsítványát. 

Megkezdték az elektromos autókhoz a kábelkorbács gyártását (Fotó: Sípos Árpád, Tisza Automotive)

A VQE díjat 2011-ben vezette be a svéd autógyár a magas minőségű termékeket, szolgáltatást és partneri viszonyt nyújtó beszállítók elismeréseként – nyilatkozta napilapunknak Biacsi Endre termelési igazgató, aki elmondta azt is, hogy 9 kritériumnak kellett megfelelni legkevesebb 12 hónapon keresztül.

– Ez a 9 kritérium magába öleli a teljes termelési, illetve szolgáltatási láncot. Ugyanakkor a cégnek megfelelő tanúsítványokkal is rendelkeznie kell, s meg kell felelnie a vevő beszállítási modelljének, de emellett szolgáltatási szintet is elemeznek, illetve mérnek, ahogyan a vásárlói elégedettségre is hangsúlyt fektetnek – ecsetelte a termelési igazgató, aki ez utóbbi kapcsán megemlítette, hogy ez esetben azt is jegyzik, hogy amennyiben különböző igényeknek megfelelő változtatást kér a vevő, akkor arra milyen gyorsan reagál a beszállító és milyen hatásfokkal képes ezeket a változtatásokat megvalósítani. Ugyanakkor arra is odafigyelnek, hogy a beszállítók milyen gyorsan tudnak bizonyos problémákat felsőbb szintre emelni a megoldás érdekébe, s persze a reklamációk mennyisége is sokat nyom a latban, ahogyan a két cég közötti kölcsönös bizalom szintjét is értékelik, az egymás közötti kommunikációtól kezdve az elvégzett munka minőségéig. 

Biacsi Endre termelési igazgató

– Ez a díj a Lear és a Tisza Automotive közös sikere – hangsúlyozta Biacsi Endre, ugyanis a Tisza Automotive a Lear közvetlen beszállítója, míg az utóbbi vállalat a Volvóé. A termelési igazgató hozzáfűzte, hogy a Volvo gépjárművekbe beépített kábelkötegek 90 százaléka a zentai, nagykikindai, illetve az óbecsei gyárakban készül, és minden helyszínen óriási munkát fektettek az elismerés megszerzésébe, legyen szó akár a termelésről, vagy akár a minőség biztosításáról, mivel rengeteg összetevője van annak, hogy egy ennyire összetett rendszer működhessen, a végtermék pedig kielégítse a vásárló igényeit.

Biacsi elmondta, hogy már csak azért is nagyon büszkék erre a díjra, mert korábban már birtokukban volt ez az elismerés, viszont négy évvel ezelőtt, egy új projektum indításakor ennek a megfelelőségnek nem tudott eleget tenni a vállalat, hiszen akkor nagyon sok minőségi visszajelzést kaptak, időbeli csúszások is fennálltak.

– Ebben az időszakban, annak ellenére, hogy nagyon sokat dolgoztunk, mégsem sikerült megtartani a kiválósági díjat, ami akkor újabb kihívást gördített elénk, de nem adtuk fel – jegyezte meg beszélgetőtársunk, és azt is, hogy három évnek kellett, hogy elteljen és számos újítás kellett ahhoz, hogy bebizonyítsák a Volvónak, hogy alkalmasak erre a díjra. Az elismerést most egy olyan időszakban sikerült kivívni, amikor egy új projektként a teljesen elektromos autók kábelkorbácsainak a gyártásába is belekezdtek, és amikor a járvány okozta nehézségekkel is meg kellett küzdeni. Persze az összes korábban elkövetett hibából tanulva, a partnerrel egyetemben sokkal felkészültebbek voltak.

NEM TERVEZNEK FELMONDÁSOKAT

A Tisza Automotive vajdasági üzemeiben a két héttel ezelőtti adatok szerint 2267-en dolgoznak, azzal, hogy ebből Zentán 714, Óbecsén 658, a nagykikindai, egyébként legnagyobb telephelyen pedig 895 dolgozót foglalkoztatnak, s éves szinten 3–4 százalékos fluktuációval tudnak számolni.

A Tisza Automotive vállalat zentai telephelye

Biacsi egyébként megcáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint az Újvidéken lévő Lear felmondásokkal fenyegeti a dolgozókat, illetve hogy egyeseknek már kézbesítették a felmondásokat, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Tisza Automotive céljai nem változtak, stabil munkáltató kíván lenni és maradni.

– Az alapanyaghiány és szállítási problémák miatt voltak sorműszak-lemondások és a termelés csökkentett kapacitással zajlik. Tudvalévő, hogy az autógyárak számos beszállítóval dolgoznak, és amennyiben ebből a láncolatból egy szereplő kiesik, akkor az tényleg óriási nehézségeket gördít elénk. Mindezzel együtt, úgy gondolom, hogy pánikra nincs ok. Amennyiben a koronavírus-járványból abban a formában, amilyen volt, megerősödve kerültünk ki, meg tudtuk óvni a munkahelyeket, akkor úgy gondolom, hogy a mostani válság is áthidalható – emelte ki a termelési igazgató, aki elmondta azt is, hogy már tervezés alatt áll, hogy miképpen lehet bizonyos elemeket, technológiákat megváltoztatni annak érdekében, hogy kikerüljék ezeket a beszállítói problémákat, és bíznak abban, hogy ezek a gondok nagy mértékben nem érintik majd a vállalatot.       

KÖZÖSSÉGI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

A vállalat a kezdetektől hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, illetve a társadalmi, közösségi felelősségvállalásra is.

– A cégnek a kezdetektől az a célja, hogy magát a környezettudatosságot ébren tartsa a munkavállalóinál. Egyaránt fontos ez a gyár falain belül is, ahogyan azon kívül is. Amennyiben részt veszünk egy fesztiválon, vagy akár egy főzőversenyen, illetve bármilyen rendezvényen, mint amilyen például a zentai Mosolytenger, mindig a környezettudatosság fontosságát népszerűsítjük. A cégen belül a szelektív hulladékgyűjtés teljes mértékben működik: éves szinten 200 tonna kartonpapírt préselünk be, a csomagoló-nylonokból 26,5 tonnát hasznosítunk újra egy esztendő leforgása alatt, az irodai fehér papírból pedig megközelítőleg másfél tonnát – ecsetelte a termelési igazgató, s kiemelte, hogy ez hatalmas mennyiség lenne, amennyiben nem megfelelő módon kezelnék, ahogyan azt is kihangsúlyozta, hogy az üzemben folyó munkának sincs semmilyen káros hatása sem a dolgozók egészségére, sem pedig magára a környezetre. Ebből az iparból adódóan nincsenek káros gázok, nincs szennyvíz és semmilyen káros hulladék.

Zentán 714 alkalmazott dolgozik

Zentán a híresztelések szerint a Tisza Automotive megvásárolta a Szabadkára vezető út mellett lévő, egykori KTC áruház és étterem területét, amit Biacsi is megerősített napilapunknak, és elmondta, hogy a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy Zentát fókuszban tartsák és a lehetőségek szerint minél több munkahelyet biztosítsanak a község területén, ahogyan az észak-bácskai városban van a vállalat irányításának a székhelye is. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy az ingatlannal kapcsolatos tervekről akkor tudnak majd beszámolni, amikor ezek a tervek letisztulnak és eljutnak megvalósításuk kezdetéig.   

AZ ELEKTROMOS AUTÓKÉ A JÖVŐ

Biacsi a beszélgetésünk végén elmondta, hogy a múlt év októberében a zentai telephelyen elkezdték a Volvo kizárólag elektromos meghajtású gépjárműveihez a kábelkorbács gyártását, azzal, hogy a belsőégésű motorokkal gyártott Volvókhoz szükséges kábelkorbácsok gyártását is folytatják. Óbecsén a napokban kezdődött meg az elektromos autókhoz szükséges kábelkorbácsok gyártása, ahogyan a nagykikindai telephelyen is bevezetik ezek gyártását.

Az autóiparban rendkívül fontos a folyamatos fejlődés, amire a Tisza Automotive vállalat maximálisan felkészült

– Nagyon nagy jövőt jósolnak az elektromos autóknak. Nyilván ahhoz, hogy egy országban túlnyomórészt elektromos autók fussanak az utakon, megfelelő infrastruktúra is szükségeltetik. Szerbiának ehhez még fel kell zárkóznia, hiszen vannak országok, amelyek sokkal felkészültebbek. Az is köztudott, hogy Szerbiában a Volvo egyelőre nincs a 10 legnépszerűbb autómárka között, viszont külföldön eléggé ismert és anyagi keretek is adottak a megvásárlásukhoz, ezért ez a projekt nagyon gyorsan átveszi a vezetést a belső égésű motorok felett – hangsúlyozta ki végül a Tisza Automotive termelési igazgatója. Mint mondta, az autóiparban rendkívül fontos a folyamatos fejlődés, amire a Tisza Automotive vállalat maximálisan felkészült.