2024. március 19., kedd

Megöltek két orosz tábornokot Herszon közelében

Nincs fegyvernyugvás az ortodox húsvét ünnepén sem – Zelenszkij ma találkozik az Egyesült Államok külügyminiszterével és védelmi miniszterével

Megöltek két orosz tábornokot szombaton a megszállt Herszon város közelében – írja az ukrán védelmi tárca hírszerzési igazgatóságának közlése alapján a Skynews –, egy harmadik pedig kritikus állapotban lehet. A közlemény szerint a tábornokokat azután ölték meg, hogy Ukrajna hadserege Herszon közelében eltalálta az orosz 49. hadsereg parancsnoki állását. Herszon volt az első ukrán nagyváros, amely a februári invázió kezdete óta orosz ellenőrzés alá került.

Az oroszok és az ukránok által is ünnepelt ortodox húsvét idején sincs fegyvernyugvás, a leghevesebb szárazföldi összecsapások Donyeck és Luhanszk megyében zajlanak, utóbbi 80 százaléka már orosz kézen van. Oroszország ugyan jelentős erőket csoportosított át Kelet-Ukrajnába és érdemben növelte a katonai aktivitását a térségben, látványos eredményeket nem tud felmutatni, mivel az ukrán ellentámadások továbbra is akadályozzák a tervei elérésében. 

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy Oroszországnak soha nem fog sikerülni egész Ukrajnát uralma alá hajtani, az Ukrajna és szövetségesei közti erős egységnek köszönhetően – írja a The Guardian. Ukrajna és szövetségesei között erős az egység, így Oroszországnak soha nem fog sikerülni egész Ukrajnát elfoglalni – jelentette ki Joe Biden.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy vasárnap találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Lloyd Austin védelmi miniszterrel, akik a háború kezdete óta a Kijevbe látogató legmagasabb rangú amerikai tisztségviselők.