2024. április 19., péntek

Újabb béketüntetés Belgrádban

A belgrádi Köztársaság téren ma több tíz polgár gyűlt össze, hogy támogassák Ukrajnát és a háború befejezésére, valamint a békére szólítsanak fel.

– A húsvét a szeretet és a béke ünnepe, Putyin pedig elvetette a fegyverszünetet. Nem hallgathatunk és fontos, hogy ma itt legyünk. Több száz várost ért rakétatámadás. Mariupolt 400 ezer lakosával együtt teljesen eltörölték a föld színéről – mondták a megmozdulás szervezői.

A felszólalásokat követően egy perces néma csenddel emlékeztek meg az egybegyűltek a háborúban elhunyt gyermekekre. A polgárok adakozhattak is az ukrán polgárok megsegítésére. Az összegyűjtött pénzt a belgrádi ukrán nagykövetségnek fogják átadni a szervezők.

A tüntetők a „Stop Putyin, stop war!", „Slava Ukrajini!", „Nemet a háborúra!", „Stop Russian propaganda!", „Oroszország nem Putyin" és „Putyin – háborús bűnös" feliratú transzparensekkel vonultak fel.

A megmozdulást a Belgrádban élő ukrán, orosz és fehérorosz polgárok csoportjai szervezték. A tüntetés békésen, incidensek nélkül zajlott le.