2024. április 19., péntek

Lejárt a határidő

Továbbra sincs megállapodás a rendszámtáblákról Belgrád és Pristina között

Hat hónap alatt sem sikerült megoldást találnia a koszovói adminisztratív átkelők használata során alkalmazott eljárással kapcsolatban a szerbiai gépkocsik rendszámtáblájáról a belgrádi és pristinai tárgyalócsoportnak. Csütörtökön éjfélkor lejárt az előzőleg megszabott határidő a végleges megállapodás megkötésére. Mint ismeretes, tavaly októberben, reciprocitásra hivatkozva, Pristina megtagadta területén a szerbiai rendszámtáblák elismerését, ezért napokig ellehetetlenítette a normális átlépést az átkelőkön. A megállapodás értelmében ezt követően alkalmazni kezdtek egy ideiglenesnek nevezett megoldást, a szerb rendszámok mellé az átkelőn matricát kapnak az utasok, melyeket felragasztva közlekedhetnek Koszovó területén. Miroslav Lajčák, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti dialógusával foglalkozó különmegbízott a minap közzétette, sikertelenül zárultak a tárgyalások a rendszámtáblák kölcsönös elismeréséről, ezért arra szólította fel mind a két tárgyalócsoportnak a vezetőjét, hogy minél hamarabb tartsanak újabb technikai jellegű megbeszéléseket, amelyek elvezethetnének a probléma tartósabb rendezéséhez, a polgároknak ugyanis az az elemi érdekük, hogy akadálymentesen tudjanak közlekedni. Lajčák arra is felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak minden egyoldalú, gyors intézkedés foganatosításától, s tegyék lehetővé a polgárok számára a be- és kiutazást az eddig alkalmazott megállapodás alapján.

A kérdéssel kapcsolatban Petar Petković, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője közölte, hogy ami Szerbiát illeti, minden marad a régiben, s továbbra is azt az eljárást alkalmazzák, hogy matricákkal ragasztják le az állami szimbólumokat a rendszámtáblákon. Mint fogalmazott, nincsenek semmilyen sürgős határidők, a kérdést alaposan körül kell járni, s ennek fényében meghozni a végleges megoldást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szerbiai oldalon nem terveznek egyoldalú lépéseket, ilyesmitől nem kell tartania sem az Európai Uniónak, sem a nemzetközi közösségnek.

Besnik Bislimi, a koszovói tárgyalócsoport elnöke, kormányfő-helyettes nyilatkozatában a szerb félt tette felelőssé a féléves tárgyalások kudarcáért, ugyanis közölte, hogy még az utolsó pillanatban is megkísérelték a döntés meghozását átruházni a tárgyalócsoportokról a fő tárgyalókra, tehát a koszovói kormányfőre és a szerb államfőre, a szerb oldal azonban elutasította ezt a javaslatot, mondván, szükségtelen egy ilyen változtatás.

Mint ismeretes, Szerbia nem ismeri el az RKS (Koszovói Köztársaság) jelzésű táblákat, csak a KS jelzést, ilyet viszont Pristina nem akar a továbbiakban kiállítani. Pristina tavaly szeptember vége óta nem ismeri el a szerb állami szimbólumokat tartalmazó rendszámtáblákat, ezért vált szükségessé a matricás megoldás, amit erőteljes észak-koszovói szerb tüntetések előztek meg. Egyesek szerint félő, hogy Pristina most újabb akcióra készül, Bislimi ugyanis nem erősítette meg, hogy Koszovó is alkalmazni kívánja az eddigi megállapodást. Pénteken még a meglévő módszert alkalmazták a koszovói hatóságok.