2024. április 20., szombat

Színen Bertolt Brecht Baal színműve

A Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević színpadán április 28-án 20 órakor mutatja be az újvidéki közönségnek Miloš Biković Bertolt Brecht Baal című művét, a többszörösen díjazott Diego de Brea szlovén rendező feldolgozásában.

A Baal című színmű Brecht első, egész estét kitöltő darabja, amelyet húszévesként írt meg az első világháború végén. A Belgrádi Drámaszínház talán legismertebb előadásáról van szó, amelyet tavaly áprilisban mutattak be a közönségnek. Diego de Brea akkoriban úgy értékelte, hogy a mű szövege napjainkban sokkal jobban megállja a helyét, mint száz évvel ezelőtt, az első világháború őrületében.

– A színdarab rendkívül nehéz kérdéseket feszeget a kapitalizmus és a boldogság összeegyeztethetetlensége témakörében. Miért vagyunk ennyire dezorientáltak? A felettünk lévő égbolt miért ilyen üres, és itt lent, ahol vagyunk pedig miért olyan kibírhatatlan az élet? – tette fel a költői kérdést de Brea.

A népszerű Miloš Biković színművész mellett az előadásban fellép még többek között Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Marija Pikić, Miloš Petrović Trojpec és Milan Čučilović is.

Az előadás valójában a május 15-e és 18-a között megrendezendő, Napjaink című minifesztivál beharangozó darabja. A Belgrádi Drámaszínház tagjai a fesztivál négy napja során négy előadást fognak bemutatni az újvidéki közönségnek, emellett lehetőségünk lesz beszélgetni a színészekkel.

A minifesztiválon megtekinthető lesz a című előadás Patrik Lazić rendezésében, a Szerelmes Shakespeare Ana Tomović rendezésében, a Belgrád Cement Sebastijan Horvat rendezésében, az esemény utolsó napján pedig a Demokrácia című előadást viszik színre Veljko Mićunović rendezésében.