2024. március 29., péntek

Tanulj meg szerbül!

Alsós diákok számára szerb nyelvi tanfolyam indult a bácskossuthfalvi könyvtárban

Általános iskolás diákok, elsősorban felsősök számára zajlik hétfőn délutánonként szerb nyelvi tanfolyam a Juhász Erzsébet Könyvtár bácskossuthfalvi fiókjában. A gyerekeket Sakalija Piroska könyvtáros várja, akinek a kezdeményezésére is indult be a foglalkozás, amelynek költsége 500 dinár havonta.

– Bácskossuthfalván generációk óta mindig is problémát jelentett a szerb nyelv elsajátítása a gyerekek számára, ami a későbbiekben is éreztette hatását. Ez az utóbbi időben elsősorban a továbbtanulás, a pályaválasztás tekintetében van negatív hatással közösségünk számára, hiszen ebből kifolyólag is folytatják sokan a közép- és felsőfokú tanulmányaikat Magyarországon, ahonnan aztán köztudottan igen kevesek térnek haza. Persze ez utóbbinak más oka is van, de a nyelvi hiányosságok is egyértelműen közrejátszanak. Ezt a hiányosságot szeretném a foglalkozásokkal pótolni a felújított könyvtárunkban – kezdte a beszélgetést a könyvtárosnő, abban a kellemes és inspiratív közegben, amely az egy évvel ezelőtti felújítást követően fogadja a könyvtárba betérőt. És ahol az utóbbi időben több könyvbemutatót és más művelődési programot is szerveztek.

– A tanfolyam beindításának az ötlete már régóta érlelődött bennem, majd miután megteremtődtek a feltételek, illetve túl vagyunk a járványügyi korlátozásokon, volt lehetőségem lépni is a megvalósítás felé. Mindenféle szigor és elvárás nélkül, kötetlen formában, inkább beszélgetések, szituációs játékok mentén képzeltem el a foglalkozásokat. Vagy egyeztetve a gyermekkel, a csoportokkal, hogy éppen mire kell felkészülniük az iskolai tananyag elsajátítása során. Vagy hogy esetleg mi érdekli őket bármilyen területtel kapcsolatban. A tantervvel megismerkedve kiderült, hogy igazából nagyjából ugyanazokkal a témákkal foglalkoznak a különböző korosztályok, csak szűkebb-bővebb formában, és arra építik a tananyag különböző szegmenseit – hallhattuk, mint ahogy Sakalija Piroska azt is megjegyezte, hogy a sikernek persze előfeltétele a diák motiváltsága.

– Korábbi tapasztalataim alapján bármennyire is szeretné a szülő, hogy gyermeke ilyen módon is nagyobb sikert érjen el tanulmányaiban vagy az életben, amíg a diákban nem érik meg a gondolat, felesleges időtöltés, időhúzás a „különóra”. Tapasztalatom szerint a sikeres nyelvoktatás másik kulcsa a folyamatos ismétlés. Illetve az, hogy valaki a gyakorlatban „helyzetbe kerüljön”, vagyis legyen alkalma használni a tudását. Első lépésben lehet, hogy bizonytalan lesz, de aztán ahogy felbátorodik, akkor rájöhet, hogy az ő nyelvi eszköztára sokkal bővebb, mint amit hitt magáról – hangsúlyozta a bácskossuthfalvi nyelvtanfolyam vezetője, aki továbbra is várja a diákokat.

Mindazok, akik érdeklődnek a tanfolyam iránt, a 063/735-3996-os számon tudnak egyeztetni, illetve Sakalija Piroskával a Facebook-oldalán is felvehetik a kapcsolatot üzenetben.