2024. április 19., péntek

Támogatás az egyházaknak

Kihirdették az egyházi- és vallási közösségek projektjeire vonatkozó pályázati eredményeket

A nagykikindai önkormányzat március végén írta ki pályázatát a község területén tevékenykedő egyházi- és vallási közösségek épületeik felújítására, karbantartási munkálataira, restaurálási és festési projektjeire vonatozó támogatását, illetve társfinanszírozását.

A tender keretösszege 2.500.000 dinár volt, amelyet az önkormányzat 2022. évi költségvetésében különítettek el. A legtöbb támogatás a kisoroszi pravoszláv templom belső felújítási munkálataira jutott, összesen 700.000 dinár. Nagytószegen (Novi Kozarci) a parókia és az iroda épületét javítják ki, amelyre az önkormányzat majdnem 650.000 dinárt hagyott jóvá. A két nagykikindai pravoszláv templom festési munkálatokra pályázott, erre valamivel több mint 520.000 dinárt kaptak. A bánátnagyfalui pravoszláv plébániahivatal is fel lesz újítva, amelyre majdnem 230.000 dinárt hagyott jóvá az önkormányzat.

A nagykikindai római katolikus egyházközösség számára mintegy 400.000 dinárt hagytak jóvá a vasúti katolikus temető kápolnaépítési munkálatainak megkezdésére. Ft. Koncz Tibor, a nagykikindai Assisi Szent Ferenc-templom plébánosa ennek kapcsán napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a nagykikindai egyházközösség nagyon jó kapcsolatot ápol a helyi és a községi szervekkel.

– Nagyon hálás vagyok a nagykikindai önkormányzatnak, amiért támogat bennünket. Tavaly szintén az ő segítségükkel felújítottuk a templom körüli járda egy részét, idén pedig a vasúti katolikus temetőben elkezdhetjük a kápolna alapozását – mesélte az atya.

A bírálóbizottság a beérkezett pályázatokat több szempont alapján értékelte és hozta meg a döntését. Fontos volt a hitközséghez tartózó hívek száma, akiket a projekt érint, a vallási közösség épületeinek száma, és az is lényeges szempont volt, hogy az épület kulturális értékvédelem alatt áll-e, számított a létesítmény veszélyeztetettségi foka, és az is, hogy van-e más társfinanszírozó, valamint a beruházás megvalósításának jellege és jelentősége, áll az önkormányzat által kiadott értesítésben.