2024. március 28., csütörtök

Segítsünk!

A magyarcsernyei községben jótékonysági húsvéti vásárokat tartottak és szerveznek egy beteg kisfiú megsegítésére

A Zrak svetlosti, a magyarcsernyei község jótékonykodó csapata még januárban hívta fel a figyelmet Andrija Arsinra, egy beteg szerbcsernyei kisfiúra. Azóta községi szinten több jótékonysági vásárt szerveztek és a község több pontján gyűjtődobozokat is elhelyeztek.

A csapat a katolikus és a pravoszláv húsvéti ünnepkört kihasználva az utóbbi másfél hétben a község piaci napjait használta ki, és ebből adódóan a piacokon szervezte meg jótékonysági vásárait. A kínálatukat is az ünnephez igazították, a jószándékú és segítő emberek ünnepi dekorációkból, kopogtatókból, asztaldíszekből, tartós süteményekből, egyéb ajándéktárgyakból, könyvekből, játékokból válogathattak. Magyarcsernyén 23.680 dinárt, Szerbcsernyén 82.620 dinárt, Aleksandrovón pedig 54.800 dinárt gyűjtöttek össze. A napokban még Klárin (Radojevo) és Vojvoda Stepán szerveznek vásárokat.

Keri Katarina, a Zrak svetlosti magyarcsernyei tagja kiemelte, hogy számára fontos az, hogy segítsen.

– Mindig szem előtt kell tartanunk azt, hogy ami ezekkel a gyerekekkel megtörténik, az velünk és a mi gyermekeinkkel is megtörténhet. Mi is belekerülhetünk bármikor egy ilyen szituációba, ami pedig a gyógykezelések, műtétek árát illeti, hihetetlen számokról van szó, és a mai világban, amelyben rengeteg ember a megélhetésért küzd, nehéz önerőből összeszedni egy ilyen komolyabb összeget, melyre ezeknek a gyermekeknek is szüksége van – hangsúlyozta Katarina. Hozzátette, hogy a gyermekek szüleivel, akiken segíteni szoktak, folyamatosan tartják a kapcsolatot, hogy azok tudjanak a dolgokról, és ne higgyék, hogy átverésről van szó.

Maja Arsin, a kisfiú édesanyja mesélt a fia helyzetéről.

– Andrija 2019. március 5-én született Újvidéken. A terhességem problémamentes volt, szülés közben léptek fel a komplikációk, a fiam túl sokáig oxigénhiányos állapotban volt, és ez nem maradt következmények nélkül, másodfokú agyvérzést és az agy fehérállományának károsodását állapították meg nála, a végső diagnózisa pedig a cerebrális parézis, tehát agyi eredetű bénulás lett. Születése óta számos kezelésen, terápián esett át azért, hogy jobban legyen. A terápiák jelenleg is zajlanak – mesélte az édesanya, majd hozzátette, hogy minden terápia segít valamit, de nagyon lassan halad előre.

– Mindennap egy apró lépést teszünk előre. A fiam három éves, de a legtöbb dologra képtelen, ami a kortársainak nem okoz problémát: szaladni, játszani, beszélni… Mi, a szülei mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsük a fejlődését, de nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Minden segítségért hálásak vagyunk, legyen az anyagi vagy szóbeli támogatás – zárta gondolatait az édesanya.

A család további segítséget kér, hogy további szakorvosi vizsgálatokon, fizikoterápiás és logopédiai kezeléseken vehessenek részt, operációkat végezhessenek el a kisfiún, valamint úti- és szállásköltségekre.

Aki szeretne még Andriján és családján segíteni, az megteheti a 3030-as SMS-számon a 1199-es kóddal, a hozzá tartozó számlaszámok pedig:
Dinárszámla: 160-6000001292516-76
Deviza folyószámla: 160600000129281358
IBAN: RS35160600000129281358
SWIFT/BIC: DBDBRSBG