2024. április 25., csütörtök

Medvehagyma-akció

A népkonyha javára szerveztek munkaakciót – Hamarosan kezdődik a Vöröskereszt-hét, sok programmal

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete különös munkaakciót szervezett a héten, annak érdekében, hogy javítsa a községi népkonyha ételeinek minőségét. Fontányi Andor, a községi szervezet titkára arról számolt be lapunknak, hogy több hónapra elegendő mennyiséget gyűjtöttek össze.

– Medvehagymagyűjtési akciót szervezett a községi Vöröskereszt az aktivisták segítségével. Az akciónak az volt a célja, hogy a népkonyhaprogramunk ételminőségét javítsuk. Ez egy olyan akció, amit már második éve szervezünk meg, és egy napon át tartott. Ez idő alatt sikerült összegyűjtenünk annyi medvehagymát, amennyi több hónapig elég lesz a Vöröskereszt konyhájának. Közel tizenöt hölgy kapcsolódott be a programba, ami magában foglalta a szedést, a mosást és a tartósítást. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani nekik, mert ezzel az egynapos munkaakcióval hatalmas eredményt tudtunk megvalósítani – mondta a titkár, majd arról is szólt, hogy már az előző év tapasztalata is pozitív volt. A medvehagyma gyógynövénynek számít, az íze a fokhagymáéra hasonlít. Ezért minden olyan ételhez felhasználható, amelyhez fokhagymát használunk. Az egészségügyi jótékony hatása viszont nagyobb a fokhagymáénál. A népkonyhán egytálételeket készítenek, és szinte mindegyikhez fel tudják használni. Épp ezért olajjal tartósították, így az olajjal együtt tudják használni – mondta el Fontányi, majd arról is szólt, hogy folyton keresik azokat a lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően ingyen juthatnak alapanyagokhoz a népkonyha számára. Sok ilyen van a környezetünkben, és az emberek ezeket figyelmen kívül hagyják – mondta.

Május 8-án kezdődik a Vöröskereszt hete, amelyet a Kishegyes községi szervezet nagyszabású rendezvénysorozattal fog megünnepelni – tudtuk meg a titkártól.

– A Vöröskereszt hetében több fontos eseményt tervezünk megvalósítani. Pl. lesz elnökségi ülés és közgyűlés is. A vér életet jelent rajzpályázatra beérkezett alkotásokból kiállítást készítünk, és a legeredményesebb diákokat megjutalmazzuk. Azon a héten fogjuk átadni azokat a támogatásokat az iskoláknak, amiket a diákoktól begyűjtött tagsági díjakból vásárolunk. A lehetőségeinkhez mérten ehhez az összeghez hozzá fogunk tenni valamit. Az iskolák kapcsán az is elmondható, hogy a község mindhárom iskolájában aktívan működik az elsősegély-oktatás – számolt be Fontányi.

Az év további részében a Vöröskereszt nagy hangsúlyt fog fektetni a lakosok képzésére. Az iskolai elsősegély-oktatást bővíteni szeretnék új elsősegély-oktatókkal, akik részt fognak venni a tartományi Vöröskereszt képzésén – mondta el a titkár, majd azzal folytatta, hogy a katasztrófavédelmi egység régóta tervezett képzése május végén fog megvalósulni. Ezzel kapcsolatban várják az önkéntesek jelentkezését. Az előttünk álló nyári időszakra a Vöröskereszt az általános iskolás diákokkal tervez különböző programokat: táborozásokat, kirándulásokat, nyári iskolát – tudtuk meg Fontányitól.