2024. április 25., csütörtök
SZENTTAMÁS

Négymillió dinár fásításra

A környezetvédelmi minisztériumtól a község 2,4 millió dinárt kapott

A Szerbia Palota épületében Irena Vujović környezetvédelmi miniszter az erdők világnapja alkalmából 37 szerbiai önkormányzat képviselőjével 42 fásításról szóló projektumot írt alá. Az aláírók között volt Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere is, aki a protokollt követően elmondta, a község fásítási projektumát a minisztérium 2,4 millió dinárral támogatta, a költségvetésből pedig 1,3 millió dinárt különítetek el erre a célra.

−Fontos, hogy a község területén folytatódjon a már megkezdett fásítás. Örülök, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium felismerte egy ilyen kezdeményezés támogatásának szükségességét, mert fontos, hogy az erdős felületeket minél nagyobb mértékben növeljük. Az elkövetkező időszakban még több ilyen és ehhez hasonló projektumot készítünk, hiszen ilyen módon jelentősen hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez. A jelenlegi projektum szerint az egykori vágóhíd mögötti vadon létesített szeméttelep helyén alakítunk ki zöld övezetet – közölte Szenttamás polgármestere.

A szerződések hitelesítését követően Irena Vujović mindenkinek gratulált a sikeresen előkészített projektumokhoz. Kifejtette, az önkormányzatok idén is jó pályázatokat küldtek a minisztériumnak. Egyúttal hangsúlyozta, hogy az erdősítés felbecsülhetetlen környezeti jelentőséggel bír.

−Nagyon fontos, hogy továbbra is együtt dolgozzunk az olyan projekteken, amelyek hozzájárulnak a levegő minőségének a javításához, pozitív hatással vannak a vízkészletekre és a talaj minőségére. A tavalyi pályázatnak és az önkormányzatokkal való kiváló együttműködésnek köszönhetően országszerte több mint 150 ezer facsemetét ültettünk el. A szerbiai erdősítés százalékos arányának növelése összhangban van az Európai Zöld Megállapodással (Green Agenda), ami közös célunk és feladatunk – emelte ki Vujović.

A környezetvédelmi minisztérium az idei fásítások társfinanszírozására az állami költségvetésből 100 millió dinárt különít el.