2024. március 29., péntek

Faültetés a zöldebb jövőért

Szombaton is várják az önkénteseket Oromparton

Pénteken reggel faültetési akció vette kezdetét Oromparton a járáson, ahol nagyjából négyszáz nyárfát helyeztek a földbe a helyiek az önkéntesek segítségével. A tornyosi Búrány faiskola 2400 facsemetét ajándékozott Zenta községnek, amelyből 400 Oromparton, 600 pedig a Kerekszék mentén kerül földbe.

Rózsa Károly oromparti gazda, az esemény fő szervezője elmondta, hogy lassan haladnak a munkálatokkal, mivel nagyon kevesen jöttek el segíteni fát ültetni.

– Jelenleg heten-nyolcan vagyunk itt kint Oromparton a járás szélén, én traktorral fúrom a lukakat a fáknak, ketten locsolnak, a többiek pedig ültetnek. Az önkormányzatból is eljöttek ketten segíteni, de még szükség lenne néhány segítő kézre, hogy jobban haladjunk. Az ültetés részével egész gyorsan lehet végezni, viszont a fák törzsét be is kell kötözni, hogy megvédjük őket a vadállatoktól. Mindenki hozott otthonról valamit, ami megfelel erre a célra, például régi zsákokat vagy hálót, majd ezeket kell rákötöznünk. A fákat mi, helyiek fogjuk gondozni, locsolni, és remélhetőleg a nagyja megéri a felnőttkort. Egy felsőhegyi bolt felajánlotta, hogy üdítővel és vízzel támogat bennünket, és kihozza a helyszínre az innivalót. A munkát szombaton is folytatjuk, és remélhetőleg többen el tudnak jönni majd segíteni. Családokat is szívesen látunk, hisz vannak olyan feladatok, amelyekből a gyerekek is kivehetik a részüket, emellett ez egy jó móka és kirándulás is lehet – mondta Rózsa Károly.

A helyszínen az önkormányzat emberei elmondták, hogy a többi facsemetét Zentán és a környékén fogják elültetni, de még nincs meg a pontos helyük. @sz = hat