2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Lakásétterem

A lakásétterem átmenetet képvisel a lakás és az étterem között, olyan étteremről van szó, amelyet lakásban létesít a vállalkozó. A vendéglátásnak ez a formája sajátos színt jelent, nem konkurál a hagyományos éttermekkel. A vendéglátás realizálásához amatőr vagy hivatásos szakácsok fognak össze, szükséges hozzá a főzésnek és az ételeknek a szenvedélyes szeretete. Nem számít gazdaságos vállalkozásnak, néha csak az alapanyagok térülnek meg. Van benne viszont titokzatosság, meghittség, ilyesmit pénzzel nemigen lehet megvenni. A lakásétteremben lehetőség nyílik arra, hogy a vendég ne csak testi értelemben lakjon jól, hanem lelki táplálékhoz is jusson.

A lakásétterem fogalma Kubában született. Ez a jelenség az emberi leleményességnek köszönheti létét. Fidel Castro mindent betiltott, aminek kapitalista jellege volt, így a magánéttermeket is. Uralma alatt több éttermet bezártak, helyettük étteremként funkcionáló lakásokat alakítottak ki. Az emberek nem kifejezetten éreztek indíttatást az állami vendéglátásnak olcsó, menzai színvonalú fogásai iránt, így kezdtek népszerűvé válni a jó ételeket kínáló néhány asztalnyi lakáséttermek, az úgynevezett paladarok.

A lakáséttermek gyorsan elterjedtek az amerikai kontinensen, majd az európai nagyvárosokat, Párizst, Londont, Berlint, Budapestet is meghódították. Kínában a lakáséttermek nem az egyszerűség jegyében létesültek, hanem az extravagancia megnyilvánulási formái lettek, az igényeknek pénztárcát nem kímélő kielégítésére irányulnak.

Vannak olyan lakáséttermek, ahol profi séfek főznek ránk, és a gasztronómia csúcsalkotásaival örvendeztetnek meg bennünket, de olyan is akad, ahol pusztán lelkes amatőrök kezében van a fakanál. Mindenesetre nincsenek kellemetlen modorú pincérek, meghitt, családias a hangulat, akár a saját ebédlőnkben. Tökéletes választást jelent azoknak, akik valamilyen családi ünnepet vagy üzleti vacsorát szeretnének lebonyolítani, de a főzés vagy nem az ő asztaluk, vagy csak szeretnék elkerülni a mosogatást és más fáradalmakat.

Ha valaki kedvet kapott, hogy otthonában éttermet nyisson, szembe kell néznie a törvényi szabályozással. Ez ugyanis szinte irreális feltételeket szab a működtetéshez, aránytalanul korlátozza a fogadható vendégek számát és a konyhán hasonló körülményeket vár el, mint egy profi étteremben. Az egyik legnevesebb lakásétterem hivatásos szakácsai nem is titkolják, hogy ebből nehezen élnének meg, inkább csak itt élik ki a gasztronómia iránti szenvedélyüket, kísérleteznek, arra pedig egy hagyományos étteremben nem mindig adódik lehetőség, hogy kreatívak legyenek.