2024. április 20., szombat

Dupla időutazás

A Török Ferenc rendezésében készült Moszkva tér című filmet vetítették a szabadkai VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ filmklubjában, csütörtök este a Török Ferenc rendezésében készült Moszkva tér című filmet tekinthették meg az érdeklődők. A film szinte dupla időutazásnak számít, hiszen 2001-ben készült, viszont 1989-ben játszódik. Ez az ezredforduló egyik legjelesebb magyar alkotása, generációs film, amely manapság egyenesen kultuszfilmnek számít.

1989 fontos év volt Magyarországon, ekkor következett be a rendszerváltás. A politikai és társadalmi események gyorsan követték egymást, Magyarország változások sora előtt állt. A hírek Nagy Imre és társai újratemetéséről (amikor Orbán Viktor fiatal szónokként nagy hatású beszédet mondott), valamint Kádár János haláláról szóltak. Ezekben a zűrzavaros időkben a fiatalok élik a mindennapi életüket. Számukra semmi sem fontosabb, mint a saját, fiatalokra tipikusan jellemzők, „égető” dolgaik, mint például a nagykorúság betöltése, a születésnap, a házibulik, a zene, a ballagás, az érettségi, a tételek, és persze a szerelem. Minden, ami egy fiatalnak a nagybetűs életet jelenti. A Moszkva tér róluk szól és a felnövésről. A történelmi események mellett, a film más valós történetre is kitér, az ún. érettségi botrányra, amit az váltott ki, hogy érettségi tételek szivárogtak ki. Az esettel a média is foglalkozott és nyomozás is indult.

Török Ferenc jól tudja miről beszél, ez a kor és ez a világ nagyon is közeli a számára, hiszen 1999-ben diplomázott a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán Simó Sándor osztályában. A diplomafilmje épp a Moszkva tér volt, előtte főleg kisfilmeket készített. Török Ferenc azt is mondta interjúk, beszélgetések alkalmával, hogy a Moszkva tér eredetileg munkacím volt, de jobb híján megmaradt. A film a 2001-es Magyar Filmszemlén megkapta a legjobb első filmnek járó díjat és a közönségdíjat, de díjazták az egyik szereplőt, Pápai Erzsit is. Török Ferenc ezek után egyebek közt a Szezon, az Overnight, a Senki szigete és az 1945 című filmeket rendezte.

Moszkva teret a Magyar Nemzeti Filmarchívum irányításával felújították, úgy tudni, a folyamatot Török Ferenc is kísérte. Az új bemutatója 2017-ben volt. A filmben vajdasági származású színészek is feltűnnek, Keszég László és Vicei Zsolt is látható benne. A Moszkva teret korábban a palicsi filmfesztiválon is bemutatták.