2024. április 23., kedd
VÁLASZTÁSOK 2022

Kivel lépnek szövetségre?

Belgrádban lezárultak a választások, az SZHP alakítja a városi hatalmat

Csütörtökön két választóhelyen ismételték meg Belgrádban a helyhatósági választásokat. A részvételi arány 37,6 százalékos volt, összesen 1068 választópolgár adta le a voksát, tette közzé a CRTA, azaz a Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ. Eredményeik szerint a Szerb Haladó Párt (SZHP) listájára 588 szavazat érkezett.

A CRTA által közzétett adatok alapján a második helyen a Boris Tadić és a Szociáldemokrata Párt köré tömörülő Ajmo ljudi (Gyerünk, emberek) lista végzett, mégpedig 138 szavazattal, az Egyesülve Belgrád győzelméért lista pedig 90 voksot gyűjtött, a Szerbiai Szocialista Párt 83-at, a Moramo koalíció 58-at, a Nada koalíció pedig 48-at. A többi induló lista ettől jelentősen kevesebbet.

Összesen 19 érvénytelen szavazólapot számoltak össze a megfigyelők.

Ezzel a belgrádi városi választási bizottság befejezte a megismételt szavazások körét. Az április 3-ai választások után ugyanis 6 szavazóhelyen rendelte el a voksolás megismétlését, 4 szavazóhelyen a múlt szombaton szavaztak a polgárok.

Nikola Nikodijević, az SZSZP belgrádi szervezetének elnöke, Belgrád városi képviselő-testületének elnöke közleményben kiemelte, a Zvezdara és a Rakovica községben megtartott választások megismétlése után befejeződtek a belgrádi választások, és most már tudni lehet, hogy az SZSZP és az SZHP együtt megszerezték az abszolút többséget a képviselő-testületben, ugyanis biztos, hogy a két lista együtt 56 képviselőt számol. Ő az eredményt az eddig folytatott fővárosi politika eredményének tudta be, amit a lakosság felismert.

Az SZHP győzelmére mutatott rá Goran Vesić, az SZHP elnökségének tagja, leköszönő alpolgármester is, szerinte pártja az idei választásokon minden szinten győzött, Belgrádban a szavazatok 38 százalékát tudhatja magáénak. Ő azonban óvatosabban fogalmazott Nikodijevićtől. A Prva televízión tett vendégszereplése során kiemelte, az nem kérdés, hogy az SZHP alakítja a városi hatalmat, csupán az merülhet fel kérdésként, hogy kivel.

Darko Glišić, az SZHP végrehajtó bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott, pártja a megismételt szavazásokon a voksok 55,6 százalékát gyűjtötte be, ami jobbnak számít mint április 3-án, amikor a leadott szavazatok 31,5 százaléka volt az övék. Most számbelileg is több szavazat érkezett a listájukra. Szerinte voltak olyanok, akik korábban másra voksoltak, most pedig az ő listájuknak szavaztak bizalmat.

Kiemelte, a haladók lesznek a városi képviselő-testületben többen, ők fognak arról dönteni, hogy ki lesz a főváros új polgármestere.