2024. április 19., péntek

Vučić már döntött

Csak ő tudja, ki fog kormányt alakítani

Aleksandar Vučić államfő, aki egyben a Szerb Haladó Párt elnöke is, tegnap kijelentette, csak ő tudja, ki lesz a kormányalakító, illetve kik lesznek a kormány tagjai, közölte a Tanjug hírügynökség. Az államfő kiemelte, az új miniszterelnök megválasztására nem gyakorolhat hatást egyik ország nagykövetsége sem.

Vučić arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy ki áll majd az új kormány élén, valamint Kelet és Nyugat miként befolyásolja majd a döntését, rámutatott szinte naponta gondolkodik azon, hogy kit lehet és kit nem lehet miniszternek kinevezni.

– Egyesek, akik az anyámat szidták, azt állítják, hogy a Nyugat már meghatározta, ki lesz az új kormányfő és kik lesznek a miniszterek. Más médiumokban pedig azt olvasom, hogy ezekben a kérdésekben Moszkva dönt. Csak felteszem a kérdés, reális, hogy ilyen dolgokról beszélnek? Senki nem kérdezett és senki nem is mondott nekem semmit. Csak én tudom, hogy ki fog kormányt alakítani. Nincs még egy ember az országban, aki tudja ki lesz az új kormányfő – mondta az államfő.

Rámutatott, az ő kötelezettségei közé tartozik, hogy meghallgassa azoknak a pártoknak a képviselőit és javaslataikat, melyek a parlamentet alkotják majd. Nem lehet kizárni, hogy annak alapján módosítja az álláspontját, de a döntésére nem fognak kihatással lenni a nagykövetségek, sem pedig a hatalmi központok. Szavai szerint az egyik legfontosabb örökség, amit maga után szeretne hagyni, az Szerbia önálló döntéshozatalának lehetősége, mert mint mondta, nem szeretné ha újra megtörténne 2008, amikor a nyugati nagykövetségek és egy hazai mecénás hozta létre az államvezetést. Reményét fejezte ki, hogy Szerbiának sikerül majd megőriznie politikai függetlenségét, amire nagy szüksége van a további fejlődéshez.