2024. április 24., szerda

Ferenc pápa fogadta Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap hivatalos látogatást tett a Vatikánban, ahol magánkihallgatáson fogadja őt Ferenc pápa. A magyar kormányfőnek ez volt az első hivatalos látogatása a jelenlegi katolikus egyházfőnél.

Az április 3-i parlamenti választás utáni Vatikánba vezető első hivatalos útjára Orbán Viktor a feleségével, Lévai Anikóval érkezett, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes társaságában.

A magyar kormányfő a magánkihallgatás után azt nyilatkozta, hogy arra kérte Ferenc pápát, támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseiket.

Csupán az esemény vallásos vonatkozása miatt érdemes megemlíteni, hogy Orbán Viktor református, felesége, Lévai Anikó katolikus vallású, Semjén Zsolt pedig katolikus teológusi doktorátussal is büszkélkedhet.

A magánkihallgatást megelőzően a Vatikánba érkező magyar küldöttség szentmisén vett részt a Szent Péter-bazilikában. Orbán Viktor nem érkezett üres kézzel a Szentatyához, a Vatikáni Média által készített képek tanúsága szerint ajándékokat hoztak az egyházfőnek, amelyeket a magyar kormányfő mutatott be.

„A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára, a Vatikánra és a Szentatyára” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának nyilatkozva a magánkihallgatást követően.

Hozzátette: nagy magyar tradíciót folytatott azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként. Kiemelte: ennek különös jelentőséget ad a háború, hiszen a Szentatya közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását, és Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen.

Orbán Viktor kérdésre válaszolta közölte: a találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra a következő év során, amire – mint mondta – biztatóan pozitív választ kapott.

A kormányfő szerint szóba került az is, hogy népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb – 640 ezer – menekültet Ukrajnából, sőt befogadta azokat a diákokat is, akik nem ukránok, de Ukrajnában tanultak és most valószínűleg Magyarországon tudják folytatni tanulmányaikat.

„Minden idők legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítjuk. Ez elismerést és tiszteletet vált ki mindenhol a világban” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ezt a Szentatya is megemlítette, és arra bíztatott, hogy „ezt a jó szokásunkat ne adjuk föl”.

Orbán Viktor úgy vélte: a Vatikánnal nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország. Hozzátette: a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés pedig a családok tekintetében alakult ki.

Ferenc pápa fogadta Orbán Viktort (Fotó: MTI/Vatikáni Média)

Ferenc pápa fogadta Orbán Viktort (Fotó: MTI/Vatikáni Média)

„Mi mindannyian azt gondoljuk itt Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy a korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára” – fogalmazott Orbán Viktor.

A szintén tegnap tartott Kormányinfón is felvetődött a vatikáni látogatás témája, újságírói kérdésre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt válaszolta, hogy a kormány jónak tartja a Vatikáni Szerződést, így annak módosítása csak akkor kerülhet szóba, ha azt a Vatikán kezdeményezi. Arra a kérdésre pedig, hogy miért a Vatikánba vezetett most a kormányfő első útja és nem Lengyelországba, mint korábban, a miniszter azt felelte: megtisztelőnek tartják, hogy a pápa magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktort. Ez nem jelenti azt, hogy Lengyelország ne játszana ugyanolyan kiemelt szerepet a magyar külpolitikában, mint korábban az aktuálisan nagyobb jelentőséggel bíró nézetkülönbségektől függetlenül – utalt Gulyás a mondat végén a lengyelekkel kialakult feszültségre az ukrán–orosz háború eltérő megítélése miatt.

Salvinivel is találkozott a miniszterelnök

Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével is tárgyal Rómában Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke.

A tárgyalás középpontjában Olaszország és Magyarország nemzetközi helyzete és kapcsolatai álltak, különös tekintettel a gazdaságra és a beruházásokra – írták olasz lapok a Ligára hivatkozva.  Hozzátették: Salvini számára ez egy alkalom volt arra is, hogy személyesen gratuláljon Orbán Viktornak a választási győzelméhez, és kifejezze a római és a budapesti kormányzat közötti barátság és együttműködés érzéseit. (Forrás: MTI)