2024. március 29., péntek

Családmészárlás vagy öngyilkosság az orosz oligarchák körében?

Rövid idő leforgása alatt két orosz oligarcha is öngyilkos lett, miután lemészárolta a családját, vagy csak ennek álcázott gyilkosság áldozatává vált.

Külföldi sajtóértesülések szerint egyikük a Gazprombank egykori alelnöke volt; a másik pedig Oroszország második legnagyobb földgáztermelője, a Novatek korábbi topmenedzsere.

A hét elején, április 18-án Vlagyiszlav Avajev, a Gazprombank volt alelnöke a lakásban megölte feleségét és gyermekét, majd magával is végzett – mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek a bűnüldöző szervek egyik illetékese. Hozzátette, hogy az ok családi konfliktus lehet.

Kedden viszont Spanyolországban a katalán rendfenntartó szervek bukkantak három ember holttestére Lloret de Mar falu egyik házában. A rendfenntartók nem részletezték sem az elhunytak nevét, sem állampolgárságát. A Telecinco szerint azonban Szergej Protoszenyát (55), a Novatek korábbi topmenedzserét találták, feleségével és lányával együtt. Az első vizsgálatok erőszakos bűncselekményre utalnak, miszerint a férfi baltával ölte meg feleségét és lányát, miközben aludtak, majd felakasztotta magát a kertben.

A TASZSZ szerint Protoszenyának 400 millió eurós vagyona volt, és Franciaországban élt. A család a húsvéti ünnepekre érkezett Spanyolországba. Az orosz oligarcha fia Franciaországban maradt, ő értesítette a rendőröket, mert nem tudta elérni családját telefonon.