2024. április 20., szombat

Modern hulladékszállítás Zentán

Az új járművekkel csak a háztartási szemetet viszik el

A környezetvédelmi minisztérium támogatásának köszönhetően Zenta község nemrégiben három szemétszállító teherautóval lett gazdagabb. Az új gépek a kommunális vállalat telephelyén vannak jelenleg, ahol várják, hogy munkába állhassanak. Slavnić Ákos, a vállalat igazgatója elmondta, hogy a három gépjárműből kettő préselővel rendelkezik, amelyekkel a háztartási szemetet fogják elszállítani, valamint egy konténerszállító teherautót is kaptak.

– Mindhárom járművet a legmodernebb felszereléssel látták el. Különböző kamerákkal, érzékelőkkel, automata váltóval stb. A munkások biztonságára is odafigyel a gép, amíg az ember nem a számára kijelölt helyen áll a kocsin, addig a prés nem indul be. Emelő is van rajtuk, ami ugyancsak egyszerűsíti a munkát, hiszen nem könnyű a szemeteskukákat kézzel felemelni, pláne, hogy sokan jóval több szemetet tesznek a kukákba, mint amennyi megengedett. Reno márkájú járművekről beszélünk, amelyekre a Green Force cég telepítette a mechanikai egységet, amelyik a munkát végzi – mondta az igazgató.

Slavnić Ákos kiemelte, hogy a munkások egy rövid képzésen vettek részt, amely során bemutatták nekik, hogyan kell az új gépeket használni. Ezt követően az utóbbi napokban Zentán gyakoroltak a teherautókkal a dolgozók, hogy felkészüljenek a munkára, hisz van mit elsajátítaniuk a régi gépparkhoz viszonyítva.

– Szabadkán volt ez az úgynevezett alapképzés, de pár óra alatt nem lehet elsajátítani mindent. Ezek a kocsik a legmodernebb felszereltséggel rendelkeznek, és ilyeneket nem nagyon használnak még a szerbiai közvállalatokban, ritka az ilyen technológia az országban. A személyzet egy része idősebb, számukra főleg nagy kihívás megtanulni a technikai dolgokat, de megbirkóznak vele. Az új teherautók 16 köbméter űrtartalmúak, tehát jóval nagyobbak, mint az előzőek. Mivel Zentán sok az olyan kis utca, ahol a fáktól nem fér el a gép, így egyeztetnünk kell a községgel arról, hogy ezeket lenyírjuk, és járhatóvá tegyük az utat, nehogy kárt okozzanak az új gépjárművekben. Igyekszünk minél előbb elvégezni ezeket a feladatokat, hogy szolgálatba állíthassuk a teherautókat. Egy jó csapatot állítottunk össze, amelynek a tagjai megfelelő engedélyekkel rendelkeznek, ugyanis már nem elég csak a C kategóriás hajtási engedély, hogy valaki a szemeteskocsin dolgozhasson – fogalmazott Slavnić Ákos.

A teherautón emelő is van, nem kell a munkásoknak emelgetni a kukákat  (Fotó: Gergely Árpád)

A teherautón emelő is van, nem kell a munkásoknak emelgetni a kukákat (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgató elmondta, hogy az utolsó percben érkeztek meg a teherautók, pont akkor, amikor a régiek már feladták a harcot az idővel. Az egyiknek teljesen tönkrement a motorja, és javíthatatlanná vált, a másik kettőn pedig a hátsó teknő, amiben préselik a szemetet, annyira deformálódott, hogy a szemét az útra hullott.

– Mivel nálunk nincs szelektív szemétgyűjtés, a polgárok mindent beletesznek a zsákokba, ami nem jó ezeknek a gépeknek. Az új gépek nem fogyasztanak annyit, nem kell majd őket folyamatosan szervizelni, ezáltal spórolni tudunk. Az egyik régi teherautót szeretnénk majd felújítani, és azzal azt a szemetet akarjuk elszállítani, amit az újakkal nem tudunk. A modern gépekkel csak a háztartási szemetet tudjuk elvinni, ezért arra kérünk mindenkit, hogy csak azt tegyék a zsákokba. A pernyét, az építkezési hulladékot, az üveget, a fát, a rőzsét és az ehhez hasonlókat nem szállítjuk el egyelőre. Hamarosan kidolgozunk egy tervet, és a szerint a pernyét és minden olyan hulladékot, ami nem háztartási szemét, majd havonta egyszer szállítjuk el. Ezeket a gépeket nem erre találták ki, és meg kell vigyáznunk őket. Meg fogjuk hallgatni a polgárok véleményét ezzel kapcsolatban, és konzultálunk az illetékesekkel is annak érdekében, hogy ne maradjon a szemét a háztartásokban – mondta az igazgató.

Hozzátette még, hogy a kommunális vállalat azt az ajánlatot tette a községnek, hogy vezessék be a kétkukás rendszert. Ez azt jelentené, hogy a háztartási hulladék a zöld kukába kerülne, a kékbe pedig az, amit újra lehet hasznosítani, például a műanyag, az üveg stb.

– Mindenki otthon válogatná szét, és nekünk a szállításban sokat segítene, ráadásul a hulladékkezeléssel kapcsolatos kultúránk is lépne egy szintet. Ez a rendszer többletköltséggel járna a városnak vagy a polgároknak, de előbb-utóbb megoldást kell majd rá találni. Én személy szerint azt ajánlom az embereknek, hogy vigyázzák meg a kukáikat, ne tartsák kint a napon és az esőn, mert gyorsan tönkreteszi az időjárás a műanyagot, és könnyebben eltörik. Ne pakolják még több szeméttel a kelleténél. A kommunális vállalat szolgáltatást nyújt, tehát elvisszük a szemetet, és ezt sokan félreértelmezik Az alapeszközöket, a konténereket vagy a szemeteskukákat a polgároknak és a cégeknek kell maguknak biztosítaniuk. Amennyiben a mi hibánkból törik el egy szemeteskuka, azt természetesen újra cseréljük – magyarázta Slavnić Ákos igazgató.