2024. április 25., csütörtök

Az egyetemi- és főiskolai végzettségűeket is keresik

Nagykikindán állásbörzét tartottak

Kedden Nagykikindán a nagykikindai Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat helyi kirendeltsége a Partizán Sportcsarnokban 18. alkalommal szervezett állásbörzét, amelyre a községben élő munkanélkülieket hívták meg. A választék bőséges volt, ugyanis a megjelentek huszonnégy munkáltató háromszázhét betöltetlen munkahelyi ajánlata közül válogathattak.

Az idei állásbörze, amelyet két év szünet után tartottak meg, a munkanélküliek számára érdekesnek bizonyult a munkaadók által megfogalmazott igények széles skálája miatt. A szakképzetlen munkásoktól az egyetemi, főiskolai végzettségűekig mindenki számára volt választék, emelte ki Jelena Mitrović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagykikindai hivatalának igazgatója.

- Nagyon sok munkaadónk keres munkaerőt a termelésbe, de vannak olyanok is, akik középfokú végzettségűek iránti igényüket fogalmazták meg, ahol különösen nagy a sofőrök, az építőmunkások, a kőművesek, a hegesztők, és az adminisztratív dolgozók iránti igény. A főiskolai és az egyetemi végzettségűeket is keresik. Jelenleg százharminckilencen szerepelnek a nyilvántartásunkban, a mai börzénken pedig okleveles építész-, gépész- és villamosmérnököket, közgazdászokat és jogászokat is kerestek – mondta az igazgatónő, majd hozzátette: az állásbörzére több mint kilencszáz munkanélkülit hívtak meg és jelenleg 2607 munkanélkülit tartanak nyilván, ami a meglévő adataik alapján 22 százalékkal kevesebb mint az előző évben.

A szerb kormány minden olyan intézkedése, amely a járványhelyzet gazdasági következményeit hivatott javítani, meghozta eredményét a gazdasági aktivitás szinten tartása érdekében, értékelt Dijana Jakšić Kiurski, a nagykikindai önkormányzat polgármester-helyettese, majd kiemelte, hogy a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagykikindai hivatalával és fiókintézetével jó kapcsolatot ápolnak.

- Az idén Nagykikinda városa a költségvetéséből hárommillió dinárt különített el a foglalkoztatás megsegítésére, serkentésére, amelyhez ha hozzátesszük az állami pénzforrásokat, akkor megközelítőleg hatmillió dinárt tesz ki. Ebben a szezonban kiemelt hangsúlyt kap majd a nehezen foglalkoztatható kategória, a nők gazdasági szerepvállalása és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása lesz a prioritás – hangsúlyozta a polgármester-helyettese.